Namn: Lösen:

Dyk nr: 252, Åland - "Sverre"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2003-07-06
MAXDJUP :
62,6 meter
DYKTID :
62 minuter

Sundsvallsborna var ute och letade "grillfinskor" på natten. Själv blev det en relativt tidig kväll efter god mat och gasfyllning. Vi återupprepade gårdangens procedur med att lasta båt och käka bensinmacksfrukost och efter en timmes tuffande i det vackra vädret befann vi oss åvanför "Sverre".

Vi gick ner som andra dykpar. På vägen ner möter vi Micke, Christian och Anders som ligger ett par meter från linan i en vacker cirkel och dekomprimerar på trettio meters djup. Vi dundrar förbi efter linan som aldrig verkar ta slut. På drygt 50 meters djup börjar vraket torna upp sig, vilken sikt! 20 meter+

Vi landar på 60 meters djup och i samma ögonblick börjar min upphängda primära regg att friflöda. Jag försöker få stop på eländet men lyckas inte så jag signalerar till Lars samtidigt som jag börjar skruva av kranen men han får genast stopp på den och vi kan fortsätta dyket utan att värdefull tid gått förlorad.

Vi simmar mot fören som är en mäktig syn, sjunker ner en aning och får en härlig vy över vraket. På styrbordsidan sitter namnskylten, den ser helt ny ut och färgen sitter kvar.
Vi tar oss upp på relingen och simmar akterut. Midskepps är vraket helt sönderbrutet. Vi väljer att inte utforska denna del utan koncentrerar oss på fören. Det ligger lite bråte på däck. Vi tar en närmare titt på två vita saker som jag uppfattade som tillbringare. Efter ytterligare en liten stund signalerar Lars åt mig... och där ligger den... skeppsklockan!

Jag njuter av synen. Det är väldigt sällan man får se dessa godbitar på dess ursprungliga plats. Tyvärr är det förmodligen bara en tidsfråga innan nån stjäl den.

Vi tittar runt på däck ytterligare några minuter och beger oss sedan uppåt igen. Växlar till bottenpaket från stageflaska och skickar upp dessa. Vårt maxdjup blev grundare än planerat så vi går på en snabbare tabell och är uppe efter en dryg timme. På ytan råder inte samma lugn som när vi kom ut så det blev ett litet äventyr att ta sig upp i båten men det gick bra till slut.

Sammanfattningsvis är "Sverre" ett kanondyk och det finns delar av vraket kvar att se, det slår dock inte "Balder". Det lär bli fler dyk på dessa herrar för min del.


2x12 : 18/45, 230 -> 120bar
80cf stage : 18/45, 210 -> 20bar
7L : Oxygen
1,5L : Argon