Namn: Lösen:

Dyk nr: 274, "Bonita", 8 dstm syd Trelleborg


DYKARE :
PARKAMRAT :
Martin Hansson  
DATUM :
2003-08-09
MAXDJUP :
37,5 meter
DYKTID :
32 minuter

Framme på positionen gick vågorna högre än vad vi alla trott. Jag spekulerade på om 1-4 och 3-6 (som SMHI och DMI angett) var våghöjd istället för sekundmetrar!

Eftersom Martin ’staffade’ på utfärden blev det vi (alltså = Martin) som skulle förtöja och boja.

Det var varmt som i spisen så det var skönt att komma i vattnet. Och ner. Och ner ... det kändes jävligt djupt av nån anledning, tänkte att "vi måste missat bottnen"!

Draggen låg 15-20 meter ut på bottnen, på vad som skulle visa sig vara vrakets styrbordssida. Martin var nere på 40,5 meter och hämtade förtöjningslinan som satt på draggen medan jag låg och strax över.

Vi simmade in mot vraket som jag bara kunde ana som ett stort mörker framför mig. Väl framme kändes det som om jag hittat kinesiska muren ... det var ju ett stort jävla vrak.

Sikten var omkring 14-15 meter (och min nya GreenForce-lampa levde upp till förväntningarna).

Vi kom upp på ovansidan - vraket står kölrätt - och försökte hitta ett lämpligt ställe att lägga vajern till förtöjningen och ganska snart hittade vi en halvmeter tjock balk som låg diagonalt över ett öppet lastrum. Martin förtöjde, PET-flaskan åkte upp och vi började röra oss längs styrbordssidan och akterut.

Jag kan inte riktigt komma över hur satans stort allt var!

Vi kom fram till en överbyggnad vi följde på utsidan och rundade, och tog vägen tillbaka över samma överbyggnad, över de öppna lastrummen och tillbaks till förtöjningspunkten. Låter inte mycket så här på papper, men det var jäkligt fint. Men jag såg inget annat levande än musslor!

Den egentliga nedstigningslinan låg ju fortfarande 15-20 meter ut, så Martin simmade ut och plockade in den; en simtur som tog tid och var ansträngande, så då draggen hamnat på rätt plats var det dags för oss att gå upp.

Jag tyckte det var lite skumt att vi inte mött nån på vägen ner, men - det skulle visa sig - att alla på båten missat PET-flaskan! Jaja ...