Namn: Lösen:

Dyk nr: 21, "Harm", Lillsved, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Mattias Bellander, Jan Rönn  
DATUM :
2003-11-02
MAXDJUP :
18 meter
DYKTID :
33 minuter

Det coolaste dyk jag varit med om!! Först hade jag lite problem med öronen, men sen löste det sig. Jag fick tryckutjämna grymt ofta vid nedstigningen. Det var mulet och lite blåsigt, så det var lite strömt vid ytan. Vi hoppade i från Belles båt rakt ovanför "Harm".

Det blev mörkare och mörkare och jag såg ännu inte vraket, men till sist tornade det upp sig framför mig!! Det var stort, mycket större än jag föreställt mig. Vi hade nog 8 meter sikt, har hört att det brukar vara mkt sämre på Harm..:)

Vi stannade nedstigningen någonstans mitt över vraket, och flöt runt lite. Jag såg öppna luckor som man skulle kunna simma ner i, med mörka utrymmen därinne. Skrovet var uppbrutet mitt på sidan, "Harm" hade tydligen blivit rammat av en annan båt innan det sjönk. Belle och Janne simmade in i revan på skrovet och upp ut, (notera dykpoliser att detta inte är ngn vrakpenetrering, utan OW) men det vågade jag mig iaf inte på.

Vi gick upp när jag hade 50 bar kvar. Säkerhetsstoppet på 5m gick inte bra, jag tyckte det var svårt att hålla mig på rätt djup när jag inte hade några referenspunkter i vattnet. Men jag kunde förlita mig på Belle, som hade mer erfarenhet och ha honom som referenspunkt. Efter 3.5 min var allt OK och vi gick upp sista biten till ytan. Jag kände mig väldigt nöjd. Janne bröt ytan när jag och Belle hade kommit upp i båten, han gjorde säk-stoppet själv, hängandes i båtens ankarlina.

8 grader i vattnet och luften; 12 kg vb, 8 l dykflaska och torrdräkt med våthandskar funkade bra.
250 bar => 15 bar.