Namn: Lösen:

Dyk nr: 97, Gåseklåvan, båt från Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik och Grante  
DATUM :
2003-10-11
MAXDJUP :
27,9 meter
DYKTID :
48 minuter

Efter förmiddagens kassa dyk undrar vi om det är värg 140 bagare att göra ett likadant jolmdyk till. Inne i Gullmarn kanske det är bättre, resonerar vi. Solen strålar, och det har mojnat ytterligare. Vi provar.

Heureka. Gåseklåvan är en skimrande katedral - 20+ sikt, väggar som försvinner i alla riktingar. Ljudet av bubblor som leker i överhängen över oss. Detta är dykning.

Några roliga incidenter: I början av dyket kommer en snorkel nedsinglande från en förvirrad dykare i ytan en bit över mig. Det ser fantastiskt surrealistiskt ut med den nedsinglande snorkeln mitt i ingenstanset. Vi räddar den från att för evigt förtvina på 90 meters djup. Senare kommer en plattfisk farande i en kamikazedykning rakt uppifrån. Vi är någonstans på drygt tjugo meters djup, och den kommer störtande mitt ute i fritt vatten, rakt ner och försvinner i mörkret. Ser också lustigt ut, eller så är jag bara narkad. Hoppas den vet vad den gör.

Vi cirklar tillbaka och passerar klåvan igen. Kikar in i håligheterna en andra gång. Mysigt. Simmar vidare. Hittar nån kätting som slutar i en betongklump. Man ser den löpa hela vägen upp till ytan här.

Vi avslutar med lite strömdyk. Vi får jobba lite mot strömmen när vi simmar inåt. Eftersom det har varit hård pålandsvind ett tag kan det tänkas att det ska ut en del vatten från Gullmarn nu. Eller så snurrar det bara åt det hållet. Hursomhelst, det strömmar en del på 5 meter och däromkring, framförallt vid hörnen. Så mot slutet av säkerhetsstoppet släpper vi taget och åker med en bit ut. Det rasslar på rätt bra faktiskt.