Namn: Lösen:

Dyk nr: 312, "Jan Heweliusz"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2004-04-24
MAXDJUP :
24 meter
DYKTID :
45 minuter

Liveaboard "Moskus".

Efter en lååång resa ner till Ystad i Andreas extremt nerpackade gammla volvo, med stopp för långkalsongsinköp, så var vi äntligen framme längst nere i pågalandet. Vi välkomnades ombord på båten, gjorde oss hemmastadda och efter lite thaimat och en kall öl kröp vi till sängs och inväntade morgondagen.

Båten lämnade hamnen strax efter klockan två på natten och det var ungefär där min sömn slutade också. Tack vare en lånad öronpropp från Anneli så lyckades jag få se insidan av ögonlocken några minuter till men var ganska mosig när vi i ottan väcks av kapten Åberg som meddelar att vi strax är framme vid vraket.

Efter frukost är det så äntligen dags, vi ska dyka "Jan Heweliusz"!

Vädret är mulet men med måttliga vindar när vi sjunker ner efter linan ner till vraket. Bara en meter ner ser man skrovet och på tio meters djup möter vi upp styrbordsidan. Vraket är stort, om man undgått att inse det tidigare så ser man det nu. Vi tar oss "ner" efter däcket och simmar akterut. Det som en gång var bygge och kommandobrygga är nu slaget i småbitar efter att vraket legat och slagit i botten flera dagar innan hon till slut la sig till ro. Mitt bland all bråte står en lastbil med namnet "Ervin" målat på sidan.

Vi fortsätter att rota igenom spillrorna. Här ligger lastbilar och släp om vartannat. Tittar in i en lastbilshytt, där finns det mesta kvar och man påminns om att det endast är 11 år sedan fartyget gick ner till botten. Vi kommer ut i aktern och sneglar in mot det undre fordonsdäcket men väljer att simma runt vraket och titta på propellrarna.

Andreas signalerar och pekar på sin hand, därefter gör han tummen upp och vi påbörjar simmandet hem till uppstigningslinan. Innan vi påbörjar vårt minideco så tar vi en titt på bogpropellrarna, häfftigt.

På båten väntar varm saft och frukt... och en inbjudande säng. Jag återgår till det som är näst roligast på en liveaborard, sova.

2x12 : EAN 36