Namn: Lösen:

Dyk nr: 154, Sappemeer


DYKARE :
PARKAMRAT :
Andreas Fries  
DATUM :
2004-05-29
MAXDJUP :
22,6 meter
DYKTID :
48 minuter

Jag fick ett SMS min näst sista arbetsdag. Det var från Linda Haglund där hon frågade om jag ville hänga med ut till Sappen. Jag grunnade lite på det medan jag plockade med mina prylar på jobbet. Efter ett tag ringde AF och vi beslöt då att vi skulle hänga med. AF pratade med Linda och tackade ja för oss båda.

Strax efteråt så ringde Lelle och ville få med mig och Calle ut med hans nyinköpta snipa. Det slutade med att det bidde Calle som fick ta med sig Emma (ytorg.), Lelle och Janne ut på en tripp till TYR.

Nåja, jag hämtade AF vid 08:15 på söder. Jag lyckades för en gångs skull komma i tid då jag stått och rotat i källaren efter ngt, har glömt vad. Jag borde ha varit sömnig då jag väcktes av en granne som blivit av med sina nycklar på MCD. Klockan 04:38 ringde han och ville ha lite hjälp in i porten. Jag är lite tydligen fastighetsskötare så jag gick ner i dvala och släppte in människan. Jag insåg när jag kom upp i lägenheten att jag nog kunde hjälpa honom och låssmeden så jag traskade ner till honom igen. Sen var ju den sömnen förstörd för resten av natten. Senare på dagen satt jag faktiskt och funderade över om jag drömt det eller om det hänt i verkligheten.

Hoppas att han ringer till Leffe Linder nästa gång. Jag hörde ju genom bjälklaget att Linder var hemma för hans snarkningar hördes antagligen ända till Skärmabrink.

Vi mötte en sömnig Tilja som irrade omkring på Statoil i Brunna, han skulle också med på utfärden vilket stressade mig lite grann då ngt alltid pajar när han är med. Antingen pajar utrustningen eller jag själv.

Vi hoppade ombord på Lindas och Mats båt så fort som Grim flyttat sig. Vi gled iväg med den dykutrustade båten. Jag tycker den vara kalas. Det var ena riktigt bra bänkar uppbyggda på fördäck med rejält med plats för backar under.

Vi solade ett tag innan solen försvann bakom några grå moln. Vid ett telefonsamtal med Lelle så berättade han att det brunnit en båt i hans marina och vi kunde faktiskt se rökplymen.

Mats lotsade oss genom ett sund som nog är omöjligt att sig genom för en utan lokalkännedom, där sparade vi tydligen 20 minuter.

Vi kom fram sekundrarna efter en annan dykbåt som var försedd med ett kapell i kamouflage, tufft tycker jag. Jag och AF var dock först i vattnet och efter en bubblecheck och en mod. safety drill så gled vi ner i mörkret.

Sikten var inte den bästa, Sappen brukar vara bättre men den var nog i alla fall 7 meter så det var inte skit.
Vi gled längs botten ett tag på babordssidan innan vi gled över vraket och ner längs styrbordssidan. Vi hade fått veta att det finns en dörr i aktern som man kan ta sig en titt på.
Vi har inte dykt ihop förut och hann inte planera dyket så utförligt så skulle inte göra några dumheter hade vi bestämt.

AF tittade in i en dörr på babordssidan men jag ville inte in där och det hela blev lite fel när jag tog bort hans linrulle för den hade trasslat upp sig. Vi pillade med den ett tag innan vi gled till aktern. AF och jag var på väg in ett par ggr innan AF tog fram rullen och gjorde fast den. Vi var lite fumliga så just när vi skulle in så bestämde vi oss att strunta i det hela, lite ”dåliga-vibbar-känsla” liksom.
Vi gled upp mot babordssidan där AF gled in i en dörröppning. Jag lät honom gå in i rum nr två innan jag gled efter in i rum ett. Det är bra skumt när ens referenser sitter på sned. Jag märkte att jag försökte ligga i vinkel med golvet vilket kändes konstigt men det berodde självklart på att vraket ligger på sidan. När jag ligger där så ser jag plötsligt ljuset genom en dörröppning så när vi glider ut så tar jag resolut den vägen. Det var trångt så jag drog mig igenom dörröppningarna men till sist var vi ute. Vi hade precis som jag trodde kommit ut i aktern.

Dags för refrängen som gick ngt långsamt så vi kom upp tre minuter för sent men ingen hade larmat sjöräddningen…

Uppstigningen gick hyfsat bra måste jag säga.

Apropå trassel på linrullen så hade jag också det så det blev 1-1 vid trasselkampen mellan storheterna AGIR kontra Halcyon Pathfinder.