Namn: Lösen:

Dyk nr: 34, "Galeasen", Lillsved


DYKARE :
PARKAMRAT :
Martin Otteskog  
DATUM :
2004-06-08
MAXDJUP :
12,6 meter
DYKTID :
50 minuter

Trots tunga och mörka moln bestämde vi oss för att försöka dyka på Harm. När vi kom fram till Lillsved blåste det så mycket att det gick skum på vågorna. Dykmålet ändrades till Galeasen. Det var lite kalt när vi bytte om i vinden.

Vi kom i vattnet och gick simmade runt till stegen som finns på berget. där gick vi ner. I början var det grumligt och vågigt men under 6m lugnade allt ner sig. Det är en häftig känsla när allt lugnar ner sig, det kan vara jätte stormigt på ytan men på djupet finns alltid lugnet.
Vi fortsatte ner till 10m och simmade mot vraket, det tog inte lång tid att hitta det. Vi simmade två var runt vraket medan vi tittade in, under och över all bråte som finns där. Efter som detta var ett ganska enkelt och tråkigt dyk roade jag mig med att försöka hålla koll på gas förbrukningen. Så med 10-15min intervall jämförde jag vad jag trodde jag hade kvar med vad som stod på manometern. Oftast låg jag 5-10bar under vad som stod på denna. Vi började simma tillbaka och gjorde ett deco där jag övade på att skjuta decokorv. När vi till slut kom upp till ytan upptäckte vi att vi var vi den lilla ön 30m från instignings platsen. Lite dum navigering men 35m fel på 50min i strömt vatten är inte helt knasigt.

Avvägningen börjar komma nu fast jag var lite lätt för så fort jag andades in lite djupare började jag stiga. Vet inte varför men jag har svårt att hitta en bra avvägning om jag inte ligget 30cm över botten, ska öva på det.

Sikt 1-5m
Temp: Luft 9C Vatten 10-6C
Luft: 15l 200-100bar