Namn: Lösen:

Dyk nr: 41, Fossens camping, höger


DYKARE :
PARKAMRAT :
Nicklas Svensson och Anders  
DATUM :
2004-06-12
MAXDJUP :
28 meter
DYKTID :
41 minuter

Ah, äntligen dyka förutom utbildning igen! Två veckor utan dykning och 3 veckor sen det var fritt är alldeles för länge! Och så klagar folk på att nikotin är beroendeframkallande..:-) Skulle egentligen träffat en kompis från tokholm under dennes middagspaus i seminariehelgen men erbjudande om en dykhelg med grillning och övernattning med massa trevligt folk blev för frestande så med dåligt samvete peps sanningen fram om att "jag kan inte den här gången heller för jag vill.."

Efter att vi packat bilen så full att jag funderade på om vi var på väg att lämna landet bar det av till Ica på Torp där alla samanstrålade för att köpa gemensam lunch, hamburgare, korv, bröd, engångsgrillar och vin till kvällens grillning av annat. Korven valdes ut av Ella, 3 år, som med sann expertis såg till att vi köpte en korv med en leende gubbe på så vi blev glada och det funkade :-)

En snabb övergång om maxdjup, "vi använder de vanliga tecknerna" och hur vi skulle dyka (fotografen först) och sedan ett ytsim ut och ned. Väl nere lite djupare än jag var van vid kom funderingen "och varför stannade vi inte där det intressanta fanns, här nere är rätt tråkigt". I ungefär samma veva inser jag att vår fotograf har koncentrationen mer på kameran än på att inte virvla upp all dy som finns..Upptäcker även att min lampa inte funkar men men tur nog har jag en intelligentare buddy som lånar ut reserven. Nu får jag även chansen att kika in under de stora överhängen som jag tidigare bara simmat över, hade varit häftigt om sikten var bättre men gör mig positivare.

Snart ansåg jag att sikten var för usel och att det inte kändes tryggt längre så jag tecknar att vi ska vända tillbaks och den stora förvirringen utbryter..Låt oss säga att alla trodde sig ha samma betydelse av tecknen men så var inte fallet..:-) Hur ska jag förklara tillbaks nu? "Hm, tecknet för hem har vi inte repeterat ju, båt förstår de men det blir ju nog ännu mer förvirring, jag vet, det blir tecknet för halv tank, då vänder vi!"

Ett litet problem bara, ingen av de som var vana att dyka väggar hade kommit ihåg att berätta deras vanliga drill så när det efter ännu mer förvirring om vem som ledde hemåt slutade med mig, som fick känna mig fram efter väggen då lampan knappt syntes i slutet av armen, inte för att min hade hjälpt så mycket heller där, tog jag exakt samma väg och upptäckte att hålla reda på 2 buddies var inte lätt.. Hjälten i mitten fick bra träning i att signalera uppmärksamhet när det gick och annars haffa tag i min fena, då vi uppenbarligen höll helt olika hastigheter. Jag som alltid trott att långsammare än mig kan väl ingen simma. Hm, undra om de som är vana att dyka i team tar väldigt illa upp om jag kastar mig över dem och vägrar släppa innan de berättat hemligheten om hur man gör rent konkret, typ "teamdiving for dummies (dvs jag) :-)

Nåja, lite grundare släppte det och nu insåg jag att lite djupare var inte så dumt i alla fall då jag fick syn på på sabella, stor sjöros, torsk, svart smörbult och en stor berggylta som, där väggen övergick till mer branta klipporstuket, till min stora lycka simmade runt oss ett bra tag! Dessutom var det mycket liv på fossen, massa anemoner som havsnejlikor, sjöpung, ishavs- och vanlig sjöstjärna, stensnultror, småberggylteyngel, plattfisk, randig sjökock och någon annan fisk.

Väder : Växlande mellan högsommarsol och kallt regn, 17-25 grader?
Yttemp : 17 grader
bottentemp : 9 grader
Vikt till craftunderställ, 200 fleeceunderställ o torris, 8 kg.