Namn: Lösen:

Dyk nr: 42, Fossens camping, vänster


DYKARE :
PARKAMRAT :
Nicklas och Anders  
DATUM :
2004-06-12
MAXDJUP :
21,9 meter
DYKTID :
38 minuter

Efter ett långt ytintervall (3 h 21 min) med grillning, som främst sköttes av proffset från australien efter att jag delegerat det till någon annan med kompetens då jag inte trodde någon ville ha mina försök, och massa snack och bättre genomgång av tecken och rejäl dykplanering hoppade vi i igen. På vägen ut försökte Ellas mamma övertyga henne om att öronmaneterna inte var farliga, titta de andra vadar ju bara igenom dem, men fick bara en blick som verkade säga "tror du jag är dum och inte ser att de har skyddskläder över hela sig? :-)

Denna gången gick vi åt vänster eftersom ingen av oss dykt åt det hållet innan var vi nyfikna på hur det såg ut. Hade försök få lite aning genom att fråga några "utomstående" som dykt åt det hållet tidigare under dagen men bara fått ut att det fanns några rätt häftiga överhäng rätt grunt, bara på 30-32 meter.. Låt oss säga att vi hade olika uppfattningar om vad som var rätt grunt.. Hur mycket jag än försökt så ville inte mina buddies nöja sig med ett djup på ca 5 meter för att jag skulle få se på när divemastereleverna övade skills/slogs med utrustningen, och det som lät så lovande kul efter deras beskrivning från förra passet :-) Nåja, dyka grönsaksdyk är kul det med!

Hade lite problem efter ytsimmet innan vi skulle gå ned eftersom jag hunnit bli så varm att jag nästan mådde illa så vi låg på ytan en stund och kylde ned mig, speciellt mitt huvud, först innan vi gick ned på en mycket brant sluttning och sedan över den lodräta väggen. Denna gången gick komunikationen betydligt bättre och sikten förstördes mindre så vår fotograf fick en del bra bilder! Tyvärr var en del av de skarpa på mig som uppenbarligen hade ännu sämre hållning i vattnet än jag trodde :-( Jag behöver definitivt inte några tunga fenor för att få ner fötterna s.a.s, men jag vill ha sådarna där lätta tjejfötter som flyter bättre men får nog nöja mig med lite skärpning av torrdräkstekniken är jag rädd :-)

Var i.a.f. ett mysigt dyk där jag fick se massa långtaggiga/toppiga sjöborrar, simpor, Flundra och någon annan plattfisk, stensnultror, berggyltor, ishavs och vanliga stjöstjärnor, havsnejlikor, stor sjöros, sjöpung och massa blåmusslor och snäckor.

Själva platsen började med en rätt flak sandbotten med musslor och snäckor i viken som var otroligt vacker när solljuset bröt igenom ytan! Anders fick några riktigt bra kort där med! Sedan kom en rejält brant sluttning med lite sandraviner? ned mellan klipporna för att sedan övergå till en lodrätt vägg med små överhäng och som var rätt häftig att sjunka nedför!

Avslutade med ett lååångt säkerhetsstop på 5 och 3-1,5 m då vi plockade vackra snäckskal åt Ella, 3 år. Hann inte vara uppe över ytan många sekunder innan jag plötsligt fick en fors vatten över mig av Nicklas som med ett brett leende förklarade att han ju inte ville att jag skulle bli för varm igen och det hade absolut ingenting att göra med att det var kul att tömma fenan över mig så han kunde bära snäckorna åt Ella i den, hur kunde jag tro något sådant :-D Gick ia.f upp och visade den lilla damen att öronmanetena inte var farliga och lät henne se på dem medan de låg säkert avstånd i min hand.

Gick avkyld upp och bytte om till baddräkt i solen för att ta årets första riktiga bad, svalt men underbart! Sedan for vi till stugan där vi åt grillat kött, potatissallad och chips tillsammans med mycket vatten och lite rödvin, en underbar dag!

Luft 24 och sol
yttemp 17
bottentemp 11
Utrustning :torris, craftunderställ, cykelbyxor, 200 fleeceunderställ, dubbla sockar, trans pak 11 med 10 l 232
Vikt : 10 kg
medeldjup : 13,7 m