Namn: Lösen:

Dyk nr: 43, Hällebäck


DYKARE :
PARKAMRAT :
Nicklas Svensson och Anders Arnholm  
DATUM :
2004-06-13
MAXDJUP :
26,5 meter
DYKTID :
55 minuter

En underbart solig dag, som gjord för att dyka och bada i den 25-gradiga luften och det, på ytan åtmindståne, 17-gradiga vattnet! Käkade frukost, plockade iordning lite och bestämde att Hällebäck kunde bjuda på något för både oss dykare och barn med mor som var med.

Väl framme plockade vi ur den utrustning vi behövde vid vändplanen innan vi parkerade bilarna. Sedan blev det lite velande om vem som skulle dyka med vem då jag efter gårdagen var lite less på en buddie i "kameracoma" och ville ha ett rent nöjesdyk med närvarande buddies. Kompromiss uppnåddes slutligen med att kameran lämnades på land och jag sedan stannade kvar och snorklade medan fotograf Anders fotade macro och Nicklas gick upp för att vara lite social med de andra.

Efter noggran repetion av tecken och en lite spännande klättring med dubbelpaket ned till stranden, första avsatsen var nästan lika hög som mina ben var långa, tog vi ett långt ytsim under vilket jag, vis av erfarenhet, såg till att hålla huvudet avkylt. Sedan, med lite koncentration att inte silta upp utan ha bättre hållning än igår, gick vi nedför den branta lerväggen till bestämt djup och jag konstaterade att visserligen var det småkul att lerväggen såg ut lite som en klättervägg och drop-offet i 90 grader som verkade vara konstgjort var häftigt men det räckte inte till för att jag skulle gilla stället.

Snart ville min, från början konservativa och sedan lite extra konservativt inställd på personlig nivå, dator att jag skulle upp inom några minuter om jag inte ville få deko så jag signalerade till grabbarna som lite förvånat men villigt följde med upp en bit. Oups, skulle kanske varnat dem om min konservativa läggning :-)

Nåja, det var tur för mig det i.a.f. för lite grundare 17-11 m, var platsen helt annorlunda, mindre lera och mer åt sluttande klippalandskap, och ljuvligt underbart fylld med liv! Stora havsnejlikor i klasar som påminnde om små buskar, stora sjöroser, simpor, plattfisk, stensnutror, berggylta, någon anemon som såg ut som en genomskinlig sjöpung, oidentifierade småfiskar, massa alger av olika slag, sjöpung, krabba och mycket meri betydligt bättre sikt, gissningsvis ca 8 meter. Gissa vad som nu är favvostället :-)

I slutet av dyket gjordes det åter igen ett långt säkerhetsstopp under vilket jag efter lite funderande kom fram till att ja, avvägning och hållning i vattnet varit betydligt bättre idag. Stoppet skedde vid en kedja vid vändplatsen där det myllrade av vackra stjöstjärnor i blått, mintgrönt, gult, lila och vad mer.. Någon var mycket lycklig! Nicklas gick upp till sitt sällskap och jag och Anders stannade kvar med Anders fotande på några meter och jag regulatorsnorklandes vid ytan till ett viss tryck tyckte att jag behövde gå upp.

Anders stannade kvar, "bara lite till", då han ansåg att jag kunde se från ytan om han behövde hjälp. Den som behövde hjälp var jag då kedjan på torrisen inte ville öppna sig för vem som helst så ett, vad det kändes som, bra tag senare och just innan jag gått i vattnet för att dra upp fotografen fick jag hjlp att komma ur torrisen lagomt till att Nicklas övertog vakten.

Efter den "torrisbastun" var det självklart med ett avsvalkande bad, något som djupt impade på småkillarna på bryggan innan jag berättat för dem vilken temperatur det var varvid de till sina föräldrars förfäran glatt hoppade i! Oups igen, det kanske inte föräldrarna ville men bad på sommaren är ju nästan en mänsklig rättighet :-) Helgen avslutades med en guddomligt god middag på Laxbutiken i Ljungskile, perfekt!

Väder : Soliga minst 25 grader
yttemp : 17
bottentemp : 9
djup : Max 26,5 medeldjup 14.9 m
Vikt : 8 kg
Utrustning : Torris med det vanliga, Trans Pak II med 327
Luft : Ner 270 upp 110
SAC : 16,36