Namn: Lösen:

Dyk nr: 46, Södra Invinga


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-06-23
MAXDJUP :
22,2 meter
DYKTID :
52 minuter

Så var det dags att dyka med ”de stora grabbarna”, till skillnad mot förra året då jag föredrog nybörjarutfärderna, på flyings stora båt, den med både hytt och toa! Hytten blev minst sagt trång då regn, blåst och vågigt hav drev in de flesta att byta om i den men finns det hjärterum så.. Himla trevligt folk som var med i.a.f så jakten på lämplig dykplats kändes kort!

Väl framme hör jag kapten säga det fruktade ordet ström och stark ytström, får hjärtat i halsgropen och hade jag andats i paketet hade ett x antal bar flygit.. Hjälp! Jag är ju bara en liten stackare som inte gjort 50 dyk än och jag har faktiskt aldrig gjort ett strömdyk så jag vet inte hur man bör göra och jag är faktiskt en lite svag simmare så jag kommer att spolas bort.. Piper fram en hjärndöd fråga om ”hur gör man när man går ned i ström” då jag hade för mig att man skulle tänka på något och får en lustig blick och svaret ”som vanligt” tillbaks, tror kvinnligt och manligt språk skiljer sig lite då vad jag var ute efter var en snabbrepetion av vad jag glömt så jag kunnat komma fram till att ”det här fixar jag lätt” på egen hand :-) När det lilla panikanfallet gått över kikade jag på ytan och insåg att ingen som kommit i spolats bort och inser att jag varit löjlig igen :-)

Skuttar i och inser att min och skepparens åsikt om stark ytström skiljer sig eller så var han skicklig nog att hitta en lugn plats (troligaste alt.) Väl nere var strömmen svag och rätt snart var vi vid udden utan att jag sett något häftigare än en snabb skymt av blågylta och de där stora algerna som fick mig nyfiken från början.

Dags att träna lite backning! Hmm..undra om det är meningen att man ska flyga ned med huvudet först i botten, tror att jag behöver kika på tekniken lite :-) Vänder, så att jag har massa luft kvar pga ytförhållanderna, och går upp lite för att kika bland stenar och i skrevor och inser att den delen var intressantast då jag fick syn på bla krabbtaska, simpa, sjökock, en stor blågylta som gömde sig väl, torsk?, stensnultra och berggylta men missade plattfisken och trollhummern Anders såg. Då plötslig blir jag väldigt lycklig när ett gäng oskygga blågyltor, både några honor och många hannar, simmar runt oss, gud så vackra de är! Försöker, i min iver att se så mycket som möjligt, på en helicopter turn men lyckas bara med att hamna på sidan efter ha kickat upp all silt i området, tror inte att vibrerande iver och stress att hinna är riktigt rätt tillstånd att testa sådant i :-)

Sedan är det samling vid båten då visst alla bestämt sig för att gå upp samtidigt och jag småsvär lite över att jag är för kort för att nå handtaget på andra sidan av badplatån men får en hjälpande hand av någon gentleman så allt går bra. Sedan tar barnasinnet över på vägen hem och jag sitter kvar ute och yiieehaa:ar lite tyst för mig själv i de härligt häftiga vågorna! Dit vill jag igen nån gång med bättre sikt och förhållanden men hade hur som helst ett bra dyk!

Sikt / väder : 2-4 m / vågigt, blåsigt, regn, lite strömt.
Luft i / upp : 265 / 105
Tid : 52 min
Medel / maxdjup : 11,9 / 22,2
SAC : 19,67
Vikt : 8 kg, lite tungt trots stömmen så jag gissade fel.
Vattentemp botten / ytan : 12 / 16 grader