Namn: Lösen:

Dyk nr: 51, Ard Na Cuille, oban, Skottland


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-07-08
MAXDJUP :
20,7 meter
DYKTID :
38 minuter

Efter ett ok ytintervall med en mugg soppa och minichockladbit, den sk lunchen, plumsade vi i igen. Denna gången mitt på kotsidan, nära några stenbumlingar, vid en ö. Simmade därifrån några minuter till stenraset vid kanten av ön och hade därmed kikat på det intressantaste enligt skepparen som föreslog att om vi nu inte avgudade väggar så kunde det vara en ide' att simma fram och tillbaks där, keh? så lite?

Sevärdheten :
Stenraset var överlägset intressantast med massor av liv varav klart roligast/intressantast var den mycket nyfikna blågyltehanen som visst förälskat sig i eller skulle jaga bort den andra blå inkräktaren, Anders blå torrhanske som han viftade lite lagomt sakta med och lekte med blågyltan som verkligen lockades av den, urkul att se :-) Nyfikna som vi är beslöt vi oss för att kika lite på väggen som först gick ned till ca 40 och sen till 70-100 meter, så det gällde att ha koll på avvägningen, med ett lite planare område där vi stannade och började vända uppåt/tillbaks en bit.

Hajägg!
Tja, är man bortskämd med gullmarens väggar så var den väl inget fantastiskt men rätt ok och den dolde nya spännande upptäckter..HAJÄGG!!! Förutom det häftiga så såg jag även någon gråsvart hajliknade fisk, dvs såvida det inte var en hajunge, och äggkapslar från en sea lemon! Övriga saker vi såg var olika alger och andra "grönsaker", en liten okänd wrasse, sjöborrar, en stor brunaktig sjöstjärna som förrutom färgen var väldigt lik en solsjöstjärna, dödmans hand och andra anemoner, Hur många stora och vackert olikfärgade stjöstjärnor som helst, tarmsjöpung och en liten sjöpung (2-3 cm) med gula stråk i sig, sabella, sjökock och krabbtaska.

När det var dags att gå upp igen kärvade linan på på Anders dsmb så han fick släppa den och ta min som vi duktigt nog hade som backupp, eftersom vi fått veta att det vore bra med en, som jag tänkt träna på om den första funkade. Detta strul ledde även till att vi för första gången började närma oss gränsen till vad min konservativa dator ville (2-3 min kvar) så lite extra säkerhetsstopp för säkerhets skull som dessutom var bra för smb:n. Vis av erfarenheten om hur *piiip* tungt Anders paket med integrerade vikter var beordrade skeppare Anders upp först för att hjälpa till medan jag höll reda på hans paket. Ian var verkligen en liten segstark gubbe som nog orkade mer än många "vältränade" 20-åringar annars :-)

Plockade upp den första dsmb:n och for tillbaks igen mumsandes på chokladkexen jag bjöd på till Ians förtjusning. Gissa om jag hade tunnelseende efter riktig medtagen lunch efter vi sköljt och hängt grejerna på tork :-) Och sedan evighetsjobbet med att dra ut och rulla ihop en dsmb var till åskådarnas stora förtjusning och förundran över vad vi gjorde och vad sådana där var bra för, var definitivt inte i engelska kanalen s.a.s :-) Tala om "mindkilling" evighetsjobb :-( Kick och nynnade på varenda melodi som dök upp i hjärna, vikingarna och sven-ingvars inkluderade :-) Tur jag hade nägra nya OW-elevers spännande väg ned i vattnet att kika på en stund iaf :-)

Vattentemp botten/ytan : 11/14 grader
Luftpaket, luft i/upp : Knubbtolva, 190/60
vikt : 11 kg, lagomt.
Djup max/medel : 20,7/14,3
Säkerhetsstopp : 4-5 min på 5 meter och 2-3 min på 3 meter
Sikt : 7-10 meter
Tid :38 min med multilevel upp och ned givetvis!
SAC : 16,89