Namn: Lösen:

Dyk nr: 52, Picknicksite 1, Loch Ness, Dores, Skottland


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-07-10
MAXDJUP :
5,8 meter
DYKTID :
11 minuter

Äntligen på väg!
Hade bestämt oss för att på kultdyket, Anders 100:ade dyk, testa att leka med fotoshop för att göra en fejbild av Nessie att skoja med släkt och vänner med, ok kanske inte minikusinen då det kunde vara "liite" olämplig att göra rädd för monster i vatten :-), så nu började jakten på en lämpligt billig plastNessie. Wroom, där passerade vi första samhället på minst 3 hus, nästa kanske?

Efter mycket om och men började undra dels om det ens gick att göra landyk enkelt någonstanns vid "turistsidan"( 30 m med 60? graders lutning?) och dels om vi skulle lyckas få tag i vår leksak, dvs om det fanns större samhällen :-) Nåja, hittade Nessie i "stora" byn Drumnadrochit där tempelpiren var stängd för allmänheten, attens då, hade varit extra kult annars :-). Den verkade existera av några hus och resten extrema turistfällor, nu återstod bara att komma ned till vattnet och för det fick vi ta oss till andra sidan visade sig..

Trafikfara!
Lyckades missa badplatsen med "Nessiespanarna" vid i byn vi bodde i, bra jobbat :-) Istället hittade vi en picknicksite/stor parkering vid turistvägen vid sjön med rimligt lutande stig ned med staket att hålla i sig en bit. Började givetvis regna just som vi börjat göra oss färdiga men som de luttrade Skottisresenären vi var vid det laget visste vi att det bara var att vänta ca en 1/2 timme så fick vi annat väder och kameran gick ju att fixas inne i bilen.

Gick sedan ut och började byta om och ta på paketen till övriga resenärers chock (nej, ingen naken hud). Fick se samtliga bilar åtminståne sakta ned betydligt, de flesta med mycket stora förvånade ögon och somliga i stort behov av en exorcism då kvinnan vred huvudet 180 grader, jag lovar :-) och en bil som var tvungen att sakta köra in på parkeringen gnuggandes sina ögon för att verkligen se närmare om han såg det han trodde sig se, tror inte de var vana vid folk som spontant stannade till och gjorde landyk utan klubb..

Mission!
Gick ned i vattnet för att inse att här blev det snabbt djupare och bara en kort bit från stranden signalerade Anders en lämplig plats att sjunka ned på. Jag gick ned nån meter utanför honom, vänd snett utåt då jag till skam nog fortfarande har en tendens att vrida mig en hel del och inte ville sitta i knäet på Anders väl nere, för att mötas av synen av ett svart mörker under mig..

Gissa om det gick några bar och jag hade en hand på vardera inflatorerna (väst och torris) för att inte sjunka för snabbt nedåt. Blev nästan direkt betydligt mörkare och eftersom jag gick ned mycket sakta och försiktigt kunde jag inte först tro på djupmätaren som sa att jag bara var 75 cm under ytan men vid Anders, som smart nog inte gått ned över kanten utan vid ca 1,8 m, var det betydligt ljusare så snabbt dit där vi sedan testade många olika sätt att fota vår Nessie på innan vi insåg att vi behövde några i mörkare, skummare vatten.

"Var är HID-pojkarna?"
Gled ned över kanten och följde en stock ned för att ha något att krama om för här blev snabbt mörk och redan på 3-4 meter behövdes lampan så snart vi fotat färdigt! Vid stensluttningens slut vid 6 meter började jag undra om det inte hade varit en bra ide' att ha ett par samspelta, och extremt kompetenta vad som än hände och speciellt bra på att inte slamma upp, HID-killar att gömma mig bakom och åka snålskjuts på (väger inget i vatten, jag lovar) för att kunna kika upp lite så där lagomt bakom :-)

"Dumma kamera"
Efter att åter igen ha dragit några extra bar lugnade jag ned mig och upptäckte att det här var ju riktigt mysigt faktisk! Då kommer Anders och ser frågandes ut och signalerar upp och tecknar något är fel och verkar peka på mig när han upprepar det så trodde jag att det berodde på min skärrade min nyligen och min mörkerrädsla så jag signalerar jag att jag är ok men han envisas, det är ju inget tecken att ignorera och det är ju snabbt att gå ner den lilla biten igen så..

Går lite småirriterad över att bryta dyket upp och får veta att armen på kameran gått av så det är bara att traska upp med kameran i famnen som en bebis. Anders erbjuder sig att haka på ned igen eftersom vi båda sett fram emot det men jag avböjer då jag väl uppe känner mig småtrött och hungrig och vi båda är överens om att det nog var en ide' att skaffa lite mat innan det blev för sent så snabbt in med grejerna och iväg för en underbar måltid på ett ljuvligt inn!

Vattentemp botten/yta : 12/13 grader
Djup Max/medel : 5,8 / 3,3
Luft i/upp : 205/175 (patetiskt mycket!)
Tid : 11 minuter
SAC : 20,51
Paket/ vikt (sötvatten) : 10 L 232 / 8 kg (ev lite mycket, svårt att säga m så lite dragit)
Sikt : 1,8 meter=2-3 m sikt, 3 meter=4-5 m sikt, 6 meter=1-2 m? sikt (nästan bäcksvart)