Namn: Lösen:

Dyk nr: 53, Black Carrs, St: Abbs, Skottland


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-07-12
MAXDJUP :
22,5 meter
DYKTID :
39 minuter

"Rulli de rullan.."
Hade för andra dagen sett för stora vågor för strandyk och blev väldigt glad när dykarna jag snackade med om för att få råd om alternativ satte mig i kontakt med en skeppare som var bra och sedan gick med på att vi hakade på på andra dyket kl 14.00. Var sedan på väg för att få lite mat när ett gäng dykare med lätt gröna ansikten dök upp och med eftertryck meddelade att "det gungar, rejält" och att hela gänget fått nog för idag.

Ville vi dyka blev det på momangen då risken för värre väder senare fanns så snabbt på med torrisen och fram med den, som tur var, redan iordninggjorda utrustningen för nedfirning till Peters båt, Selikie. De överdrev inte, blev en skojig färd i vågor på 1-1,5 meter som jag bara njöt av, ibland är det bra att ha uselt balanssinne :-) Detta ledde i sin tur till att skepparen trodde att vi var vana vid sådant när han var lite osäker huvida gästerna kanske ångrat sig när de sett och han skulle ställa in, dvs om jag förstod hans skottska engelska rätt.

"Bergsbestigning"
Att sedan ta på twinpack och vikter blev väldigt intressant men gick.. Svårare fick jag däremot att ta mig över den höga kanten och rulla i men med stöd av den fastsatta stålöglan, en kant (spant?) att ta stöd på för att komma upp lite mer och en hjälpsam skeppare som lyfte till paketet lite gick det sedan bra att rulla bak över den stålrundade relingsbiten även om tyngdlagen sedan ej gav mig många sekunder att fixa ev. problem, det är inte lätt att vara kort..:-)

"Vyssan lull.."
Väl i så var det fri nedgång vid bumlingarna i gunget utan referens till revet 13 meter under oss, något nytt men ej alltför snännande för mig. Sedan började vi simma så gott det gick ned till 22 meter mot kobben och t.o.m. som djupast sögs vi fram och tillbaks i gunget! Roade mig ett tag med att bara ligga still och hoovrandes gungas som i en vagga, rätt mysigt faktiskt! Landskapet var himla härligt med stora stenbumlingar, överhäng, små väggar, raviner och vad som närmast påminnde om ängar av anemoner och sjögräs på de större bumlingarnas nästan plana överdel där solen ibland bröt igenom.

Djurliv var det däremot sämre med, antar att dyningarna från stormen i Norge fått dem att gömma sig i skydd någonstanns. Såg i.a.f. mattor av hundratals små ormsjöstjärnor som låg så tätt och med en sådan färg att det först såg ut som dy på stenarna och som jag höll på att ta stöd på för att vara still några sekunder men hann se innan jag mosat dem, några skorpionfiskar, vanliga sjöstjärnor och någon smal pennliknande fisk som kan ha varit Garfish.

"Shake and splatt"
Började rätt snart gå uppåt och försökte slutligen genomföra ett säkerhetsstopp i fritt vatten då ingen lämplig vägg fanns men gav efter ca 1-1,5 minuter upp det då det inte krävdes och vi ändå kastades för mycket upp och ned av vågorna. Väl uppe fick vi en i taget lägga oss på rygg, hållandes fast i stegen, och sträcka upp fenorna för avtagning av Peter då stegen ej var anpassad att klättra upp med fenor på och han tyckte det var lättaste sättet.

Aj, aj så rejält dunkad/piskad av vågorna mot båten man hann bli! Skickade upp Anders först då han ibland kan ha anlag till sjösjuka och såg ut att vilja upp, nu omedelbart. Trots vågorna hade dyket varit härligt och att sedan, efter puffin, sitta och dricka det första drickbara kaffet på länge i hamnen med en totalt ostressad och trevlig skeppare var en perfekt avslutning!

Vattentemperatur botten/ytan : 9 / 12 grader
Sikt : 7 meter
Paket, vikt : 327, 8 kg = för mycket.
Luft i/upp : 280/90
Tid : 39 minuter
Djup max/medel : 22,5 / 16,7
SAC : 25,54