Namn: Lösen:

Dyk nr: 54, Cathedral Rock, St: Abbs, Skottland


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-07-14
MAXDJUP :
14,6 meter
DYKTID :
63 minuter

"Jag vill åsså va' bergsget!"
Efter ett par rundor med vagnen och massa bärande på promenaden till pirenkorsningen vid piren och träningspoolspiren började bergsklättringen ned i vattnet.. Anders gick ned först och såg inte ut att ha några stora problem så glad i hågen började jag med tungt twinset hasa efter bara för att upptäcka att just där jag inte började kunna se så bra var jag satte fötterna blev det ett, för mig, djupt kliv med chansning på var ena foten ev fick fäste. Efter massa feghet och några smärre hysteriska utbrott om "det går inte!" kom vi slutligen ner för ett ytsim till haven rock där vi gick ned.

"Fiskar överallt!"
En syn av liten ravin med kelp indränkt av hur mycket nakensnäckor som helst och spridda sanddyner mötte oss först för att sedan bli diverse dränkta småkobbar och stenbumlingar med massor av sjästjärnor varav många saknade en arm eller två och öns vägg med små nischer för mer skygga varelser att kika på :-) Mötte snart revets invånare, ett gäng ytterst nyfikna och närgångna fiskar varav en av dem såg lite väl intresserad ut av mitt lillfinger (tänk på sjöstjärnorna) :-) Gissa om båda jag och den fotande Anders var lyckliga, inga problem att komma nära dem inte!

Innan vi simmade igenom archen fick jag möte med en fisk som till formen påminde rätt mycket av en berggylta men som var helt guldfärgad, vacker! De andra fiskarna var berggylta, comber, rock cook och nog pandora och säkert massa krabbor och sånt med, var lite distraherad ju :-) Var riktigt häftigt att fiskarna faktiskt följde med oss och var så många och så närgångna i det otroligt mysiga landskapet!

"Bra jobbat"
Hur som helst så var jag för upptagen av att se på allt för att kunna ge det otroligt häftiga revet en rättvis beskrivning :-) Såsmåningom kom vi till den nedre archen, som jag först trodde var en grotta och försökte få ut Anders ur den tills han lyckades förmedla vad det var, måste nog bli lite tuffare att våga kika in lite djupare, har ju kontrollen nog att gå nån meter iaf.. På tal om flytkraft så var avvägningen riktigt bra på detta dyket, duttig jag:-)

Turen vi tog blev Haven Rock-Thistley Briggs- runt Cathredral Rock-mellan Broad Craig och Little Green Carr-mellan Broad Craig och Big Green Carr och upp i hålet mellan Jonahs Rock och Big Green Carr. Slutet blev lite fel då navigeringen blivit lite distraherad :-) Jag, som snorklade en bit av ytsimmet, tyckte nog att vi skulle upp tidigare men då Anders verkade säker och jag var långt från 100 % fortsatte vi glatt, ytsim är kul..

"Trevliga människor här!"
Konstigt nog var det inga problem att komma upp, var väl för trött för att komma ihåg att jag skulle slå ihjäl mig :-) Mötte byns "lille pratsjuke gubbe" som varit dykingengör och gav oss lite tips och berätta en hel del om hur dykningen var närhan började på 60-talet, himla intressant och gullig farbror!

Sen kom en ytterst klok kvinnlig instruktör och ev delägare på Aqua Stars (mycket bra center verkade det som) där vi fyllde luft som trevligt nog också tyckte att somliga saker var tunga och svåra och att det var helt ok att ta med starka killar som hjälp! Tror hon får bli min förebild :-) Hur som helst skönt att inte vara den enda.. Vill dyka där mååånga gånger igen!

Vattentemp botten/yta : 12/12 grader (utblandat pga dåliga vädret?)
Paket/vikt : 327 / 7 kg (mycket bättre)
Luft i/upp : 250/80
Tid : 63 minuter
Djup max/medel : 14,6 / 10,9
SAC : 18.08
Sikt : 10 meter