Namn: Lösen:

Dyk nr: 60, Hällebäck


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-07-31
MAXDJUP :
20,1 meter
DYKTID :
58 minuter

På färjan över för luftfyllning velades det lite var sista dyket skulle bli då ingen riktigt ville köra över någon annan, och speciellt inte de mer långväga, tror jag. Släggö gavs som förslag men då jag dykt där nyligen la jag in veto och när folket från halmstad föreslog Hällebäck blev jag mycket lycklig, skulle bli kul att se förändringarna sen i början/mitten av juni på mitt favvo-ställe!

Fyllde luft, käkade och virrade med bilar som kördes bort innan allt var framplockat men så småningom kom vi, efter det vanliga ytsimmet, i och det var härligt! Gick ned rätt tidigt för att börja kika lite på platsen som tidigare varit full av färglada sjöstjärnor, grönsaker och yngel men den visade sig vara rätt död och tråkig nu tyvärr. Roade mig då med att försöka få till minimal uppslammnining bakom mig på den biten och trodde först jag var duktig tills jag kikade bak och skärpte mig sedan :-)

Nåja, lite längre fram och djupare blev det annat..Kom fram till stenröset och började, nästan genast och först för en gångs skull, hitta massa i hålrummen mellan stenarna! Började med att hitta en helt gigantisk krabbtaska för att sedan se en rörelse brevid i ögonvrån och hittade då en stor, den största jag sett än så länge, och ovanligt knallröd trollhummer!

Någon blev lycklig som ett litet barn och drabbades av upptäckarlusta och finkammade sedan alla hålrum runt 15 och 12 meter där något kul kunde tänkas finnas och hittade även två stora torskar och några småtorskar, 2 riktigt stora simpor och en plattfisk som försökte simma in i kilen mellan stenarna när jag lyste för att kika på en vacker solsjöstjärna. Förrutom lycklig var jag uppenbarligen även väldigt avslappnad då jag visst glömde att andas eftersom luftförbrukningen sjönk drastiskt ett bra tag, kul!

Så småningom var det tyvärr dags att sakta börja simma uppåt och tillbaks. Nästan hela tillbakavägen var nästan ett "långt säkerhetsstopp på olika djup" lustigt nog.. Började med hålrummen på ca 15 meter i minst 5 min för att sedan gå upp till 12 meter och kika på fiskar i skrevorna i ca 10 minuter och söka mer och omkring 9 meter kika på mina "nya" anemoner som i kvällsljuset verkade ha intensivare färger i kanske 5 minuter.

Följde massa smörbultar upp till 5-6 meter och konstaterade att det var betydligt färre sjöstjärnor och anemoner där sen sist men smörbultarna, fiskynglerna och stensnultrorna trivdes uppenbarligen med det flytande skyddet att simma med så jag hade massor att kika på ändå hela tiden :-) Hade missbedömt avståndet till viken så när jag nu ändå kommit till säkerhetsstoppsdjup fortsatte jag och hade det riktigt bra där i kanske en kvart för att inte få jo-jo profil och avslutade med att ligga nån minut på 3 meter och försöka identifiera fiskynglerna som var väldigt snabba så tji fick jag!

Upp till de andra och där bestämdes att försöka dra ihop folk till en dykpub och sedan snackades det även lite med andra dykare och var lite avundsjuka och knäppa ideer om vad man kunde göra med den mobila bastun några gubbar kört dit, lyxigt! Sedan var det tyvärr dags att åka hem men jag hade haft en perfekt dykdag! Bra buddy, underbar dykning, sol och gott och helmysiga människor med härlig humor att åka med, kan det bli bättre!

Ytintervall : 4 h 59 min
Djup max/medel : 20,1 / 11,9
Tid : 58 min
Luft i/upp : 280 / 115
SAC : 18,19
Paket, vikt : 327, 7 kg (6-6,5 hade kanske varit perfekt?)
Vattentemp : 12 grader på botten, 15 grader vid 9 meter och 18-19 grader yta
Sikt : Minst 10 meter