Namn: Lösen:

Dyk nr: 5, Kvinnersta södra dagbrott 7-25m


DYKARE :
PARKAMRAT :
Lars Ström AD  
DATUM :
2004-08-07
MAXDJUP :
10 meter
DYKTID :
45 minuter

Rekade dykplatsen tre dagar före dyket och informerade mig av andra som dykt där. (6kg viktbälte semidry endast overall med 300bars flaska)
Slösade alldeles för mycket luft vid avvägning och flera uppgångar för orientering.
Igång i bäck och kanal som mynnar genom stor undervattenstunnel ca 10m lång ut i brottet. Det mesta fanns att se i kanalen vad gäller fiskar. Inget särskilt att se i brottet på andra sidan tunneln. Bra sikt och en del aborre plus bråte. Språngskikt vid 10m, väldigt kallt och inte mycket att se där. Ingen växtlighet i brottet. Följde platå vid högra väggen på ca 6m djup med ett kort besök på 10m mot mitten i brottet och vände hem. Hade 80 bar kvar vid ingång i tunnel hem vilket bör vara min för att slippa ytsimma hem i kanalen. Det var mörkt i tunneln på hemvägen och min nyinköpta lampa på 7,5watt var inte mycket att ha. Såg dock ljuset från andra sidan. Hade problem med örat vid ingång på 3m. (pg. av fler uppgångar i brottet och en före ingången i tunneln) Trasslade med ficklampan som hängde i en lina och en annan lina som löpte i tunneln störde. Fick kramp i vaden och slog plötsligt i tunneltaket med flaskan. Behöll dock lugnet, gick ner, simmade vidare genom kanalen och gick upp. Örat släppte och jag simmade lungt vidar i den bästa delen för dyket och hade 20 bar kvar vid avslut.
Hmm....det varnas för att inte ha något över sig som owd och det är väl att rekomendera. Ansåg dock att tunneln som är ca 3m hög och säkert 3m bred skulle räcka. Tydligen svårt att märka att man går mot ytan när andra saker händer och upptar ens sinnen. Under dyket så fick min parkamrat lägga min ficklampa i västfickan. Under den korta stunden åkte vi upp till ytan utan att någon av oss riktigt han med att fatta det.
Vi var då på ca 3-4m djup.
Detta var mitt första egna dyk utan instruktör och det kändes helt okej.
Gick igenom dyket, nödplaner och tecken ordentligt innan vi dök. Vi tog det lugnt och hade inga behov att dyka djupt. Inställningen var att röra sig på vatten där det finns något att se, vilket var vid 6-10m. Min parkamrat är också nyutbildad. Han har i år hunnit med med två dykresor under sommaren i Kroatsien och Egypten. Blev AD i Egypten.