Namn: Lösen:

Dyk nr: 11, Tjörn (Klädesholmen), Stora Buskär


DYKARE :
PARKAMRAT :
Therese  
DATUM :
2004-08-08
MAXDJUP :
20,1 meter
DYKTID :
32 minuter

Ånyo ett båtdyk med BPA, dock utan OSD den här gången. Johan tog med oss till St. Buskär, där vi gjorde ett dyk öster om "skäret". Först simmade vi österut, för att sedan vända norrut och simma mot en ganska svag ström. Svag sluttning ner till ca 18-20 meter; klippraviner och sandbotten. I vår iver lyckades vi gå lite för djupt, men vi upptäckte detta omgående och korrigerade därefter.

På 18 meter såg vi vår första hummer! Helt plötsligt såg jag en stor, svart klo sticka fram bakom en sten som låg jämte en bergvägg. Jag ryckte tag i Therese, som var strax framför mig, så att hon kunde lysa ner bakom stenen med lampan. Jag tror att den var medveten om vår närvaro, men den gjorde inte någon ansats vare sig till att gömma sig eller något annat; vilket kanske är helt normalt hummerbeteende, men som sagt, det var första gången jag såg en som inte var antingen kokt eller i akvarium. Men inte, skulle det visa sig, den sista. :-)

Förutom hummern såg vi blågylta, främst honor men även en hane. Dessutom de sedvanliga stensnultrorna (är det västkustens vanligaste fisk?) och vad vi tror var en berggylta. Johan trodde att vi skulle få se plattfisk, men sådan tur hade vi inte. Däremot såg vi ett enormt brännmanetspaket (jag hittar inte något bättre ord) som gled förbi oss i strömmen. Det hade något närmast spöklikt och olycksaligt över sig, jag kom att tänka på vissa av andarna i Spirited Away.

När vi fick ont om luft och hade gjort vårt säkerhetsstopp gick vi upp mot ytan och hamnade i nästa situation som påminde om en scen ur en animerad långfilm, den här gången Hitta Nemo. Från ca 3 meter och uppåt vimlade det helt plötsligt av öronmaneter i alla möjliga olika storlekar. I solljuset som strålade ner var de riktigt vackra. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det om öronmaneter, men det är faktiskt sant! :-)

Statistik
Tid ner: 10.52
Temp. i luften: närmare 30
Temp. vid ytan: 20 grader
Temp. vid maxdjup: 20 grader (T. hade dock 17 vid samma djup)
Sikt: ca 5 meter

200 bar x 12 liter, våtdräkt 5 mm. Fortfarande 10 kg bly.