Namn: Lösen:

Dyk nr: 63, Brämskär, Grebbestad


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-08-14
MAXDJUP :
28 meter
DYKTID :
48 minuter

Idag dök, förrutom gårdagens trevliga ow-killar och finnen med egna buddyn, flera nya personer upp på båten, bla en en himla trevlig kvinna i en stockholmstrio, som jag genast fick god kontakt med och en person som visade att enbart utbildning och inga självständiga dyk visserligen ger certifikat men kanske inte riktigt allt som behövs..

På båten kliver en ung kille iklädd en (3 mm?) kortärmad surfvåtdräkt, så lös att allt vatten bara kommer att forsa rakt igenom, med till synes dålig koll på hur man hanterade utrustningen och vad man gjorde av den när ingen visade en till rätta. Blev lite chockad över dräkten men tänkte inte mycket över osäkerheten då jag var fullt övertygad att han var nybakad ow och det var ju inte så länge sen jag själv stod där lite lagomt hjälplös..

Hur som helst hjälpte vi på båten honom med var han skulle lägga utrustningen och vår skeppare fixade snabbt en, om än ej med perfekt passform, varmare dräkt. Väl vid dykplatsen syns att ingen direkt tänker erbjuda sig att paras ihop med honom, men kapten parar iaf snabbt ihop honom med de två lugna ow-killarna med försäkran att det skulle gå bra då han var advance! Så fel jag hade i min bedömning av honom, det var kanske första båtdyket, tänkte jag och skämdes lite men så var det dags att plurra i!

Trots blåsten var sikten riktigt bra bara man kom ner några meter och strax ser jag de första, av otroligt många, stora blågyltehonorna simma förbi! Snart kommer även något jag blev lite förvånad över, fiskar som såg precis ut som blågyltor i kroppen men en hybrid av hannar och honor i färgteckningen, mycket mysko.. Fick sedan reda på, av min till synes allkunnige buddy, att det nog var hannar som just höll på att byta kön från honor till hannar! Men, vad då var de små firrarna som såg ut precis som stensnultror fast de var gråaktiga, och andra som var grå med lätt underton av grönt och blå stråk i stjärtfenan? Jasså? De gråaktiga var också stensnultror och de andra kanske gröngyltor, se där vad man kan lära sig!

Annat jag fick se på denna underbara, och likt förra stället, varierande dykplatsen var bergyltor, massa trollhummer, simpa, skärsnultror, död mans hand (inga "snuskiga" denna gången), sjöpung, solsjöstjärnor och vanliga sjöstjärnor, hummer, krabbtaskor, ätliga sjöborrar, brännmaneter, en okänd stor bergylteliknande fisk vars färg matchade det gulaktiga sjögräset, stensnultror och blågylteyngel som uppenbarligen vaktade en skatt!

Skatten var ett halvmånesmycke och när jag kom lite närmare och lyste på den för att kika försökte ett av ynglerna, stor som mitt lillfinger, skrämma bort mig genom att visa de små sylvassa tänderna, funderade lite på att ta ut regulatorn och gengälda artigheten.. Men, tänderna fick mig iaf att hålla lite extra koll på den stora "mamman" som kom för att kolla in mig..

Lämnade dem ifred efter ett tag för att fortsätta uppåt och mötte någon som försökte simma nästan ståendes, tror inte det var grabben, och njöt lite lagomt självgott av den goda trimm jag kände att jag för en gångs skull haft länge idag :-) Lyckades faktiskt behålla den någorlunda även på det rejält gungiga säkerhetsstoppet, trots att jag fixerade blicken ut i det blå för att inte bli sjösjuk av att jag och sjögräset gungade i otakt! Blev "liiite" stolt över mig själv idag :-)

Väl i båten fick vi åter hjälpa den nu vilt huttrande grabben.. Beslöt mig att ge honom lite uppmuntran och prata lite med honom, så han inte blev helt utanför då alla andra verkade glömt honom, och kanske ta reda på hur mycket han dykt innan jag dömde honom för hårt.. Vilken tur att jag tog reda på lite bakgrund då det visade sig att han, om jag förstod honom rätt, tagit sina cert i rad förra året och att den här gången var årets debut och dessutom hans livs första dyk utan instruktör. Inte så konstigt att han var lite vilsen då, särskilt som han frös så han knappt kunde göra något, minns ju själv hur jag var ett antal självständiga dyk efter certet och särskilt då om jag frös mycket..

Måste säga att han fick mig att vara tacksam för mitt beslut att dyka en del innan jag tog nästa cert.. Dels för att jag personligen kände mig mogen för det då och fick mer ut av kursen och dels för att folk tenderar att vara betydligt mer förlåtande och hjälpsamma mot osäkra ow-dykare som håller på att skaffa sig erfarenhet än en aow i samma sits.. Är helt säker på att får han bara några självständiga dyk så blir han nog snart duktig! Vem vet, nästa gång vi träffas kan det mycket väl vara han som hjälper mig och ger mig tips!

Sikt yta/djup : 3-5 / 10-15 meter
Vattentemperatur : 22 / 12 grader
Paket, vikt : 327, 7 kg (gränsfall till tung)
Luft ned/upp : 275 / 115
Tid : 48 minuter
Djup max/medel : 28,0 / 14,0
SAC : 19,44
Stoppdjup och tid : 9 m = 1 min, 5 m = 5-6 min, 3 m = 1 min