Namn: Lösen:

Dyk nr: 65, Sadeln, Grebbestad


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-08-15
MAXDJUP :
28,3 meter
DYKTID :
52 minuter

Vaknade onaturligt tidigt och med direkt naturvidriga lustar.. Ja, vad annat kan man kalla det när man kl 06.30 har en oemotstånderlig lust att städa ur stugan, förrutom sinnesjuk då :-) Lät Anders sova lite längre och satte sedan igång med en stadig frukost följd av lite mer städmani, något som ledde till att vi kom i mycket god tid till centret.

Härligt, nu kunde jag förbereda allt och sedan bara slappa i solskenet! Kilade genast iväg för att hämta och göra iordning paketet bara för att upptäcka att det blivit lite isärplockat och idag var det tufft för stackaren som jobbade där, varenda människa hade bestämt sig för att de ville ha luft idag och det nu omedelbart och ingen slyngel skulle komma och säga att de fick vänta!

Resultatet blev mitt paket skulle dröja en timme sas det men låt oss säga att jag fick sätta ihop och kolla det knappt 20 minuter innan båten skulle vara lastad och avgå, något jag inte gillade då jag avskyr att ha tidspress på mig men det var ju inte fyllningsgrabbens fel iaf. Plockade ihop och förberedde resten av grejerna under tiden då Anders kommer och berättar att han lämar in sitt paket igen då det bara var halvt fyllt eftersom någon fått snilleblixten att skruva åt isoleringskranen vid fyllningen.. Något säger mig att de inte var vana vid dubbelpaket..

Hade kunnat stressa några minuter mindre visade det sig då stockholmstrion var försenade.. Var visst sura dagen för fler än de som ville ha förtur då en därifrån definitivt inte fått som han ville och lät det gå ut över sina buddies.. Låt oss säga att en av dem satte sig så långt ifrån som möjligt och den andra som inte hunnit rymma tittade ditåt med längtansfull blick..

Mr "Charmy" fortsatte sedan när det var dags att hoppa i med att göra sitt bästa för att pressa ena buddyn att "här var det han som bestämde djupet och hon skulle vara så god att inte tjafsa om att det kändes för djup!" Men, den fighten vann hon iaf, strong kvinna! Låter kanske inte snällt att berätta om det men den som hade sett och hört honom under helgen hade haft förståelse.. Nåja, resten var på gott humör och vädret och sikten var bättre än igår så turen blev inte förstörd!

Hade inte pressat ut luft ur dräkten innan jag tog på paketet och fyllde vingen mer än vanligt när jag kollade den och släppte bara ut lite luft och det var ju tur då jag sedan plumsade i med känslan att "vingen hade ju luft" och kom ned ovanligt djup sas.. Ingen panik, reggen sitter i munnen och jag är sakta på väg upp så det var bara att snabbt fylla vingen bra och paddla upp innan kapten blev orolig, piiinsamt! Lär ju dubbelkolla att vingen är fylld hädanefter..

Väl nere gick allt bra, simmade sakta och uppmärksamt på varenda skreva vid väggen ned mot stenraset där vi stannade till en bra stund och kikade i hålorna där vi hittade hummrar, några rätt stora, stensnultror och blågylehonor som kilade mellan stenarna, trollhummrar och denna gången lte större gröngyltor där skillnaden i färgteckning syntes bättre. Hade egentligen tänkt testa att gå ned något djupare men raset tog tid och visserligen hade jag tid nog kvar för en snabbkoll lite djupare men vad är vitsen att gå till ett visst djup i nån minut bara för att ha gjort det..?

Insåg att tiden nog inte skulle räcka till även för nästa ras en bit bort Så vi vände upp och tillbaks på väggen istället där vi kikade på mer stensnultror, blågyltehonor, skärsnultror och gröngyltor. Jag var visst inte poppis hos gyltorna här då det var andra gången som en liten rackare visade tänderna för mig. Skärsnultrorna störde sig inte lika mycket på mig utan verkade mer inresserade av att ta en tugga på "den där blå saken (lampan) som var så stilla att den måste vara skadad och därför ett lätt byte"..:-)

Simmade vidare och fick syn på något jag kunde ha svurit på att det var en blågyltehanne men randig..? När den kom närmare syntes de svaga oranga inslagen bättre och jag insåg att det var en hanne som nästan bytt kön från hona tillräckligt, något Anders senare bekräftade. Avslutade på sjögrässluttningen, med sina små inslag av något knallorange sjögräs som blinkade till lite då och då när det rörde på sig, ovan väggen där jag låg och funderade på skillnaderna i sikten på de olika djupen under sista säkerhetsstoppet. Testade förresten att göra flera korta djupa stopp på olika djup och extra långsamt upp sista biten för att kolla om jag skulle vara piggare och kanske var det placeboeffekt men lite piggare kände jag mig när jag kom upp iaf!

Vattentemp djup/yta : 13/21 grader
Sikt : på yta/6-14 m/15-30 m : 4-6 / 3-4 / 10-15 meter
Tid : 52 min
Djup max/medel : 28,3 / 14,9
Luft i/upp : 285 / 85
SAC : 21,62
Paket, vikt : 327, 7 kg