Namn: Lösen:

Dyk nr: 106, Flatholmen, båt från Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik  
DATUM :
2004-09-05
MAXDJUP :
30,2 meter
DYKTID :
45 minuter

En titt i loggboken ger vid handen att det inte har noterats ett enda dyk under vare sig juli eller augusti, och det beror tyvärr inte på bristande loggning. Idag är det iallfall dags för lite båtåka med Oxygene i Lysekil. Klockan nio lämnar vi norra hamnen och glider ut till Flatholmen.

Sikten är ok men inte mer. Vi tar långsamt djup, passerar lite småbranter och kommer så småningom ner på en sluttande mjukbotten (sand/grus) på knappt trettio meter. Jag noterar att jag är aningen framtung, men överlag känns det bra att vara i vattnet igen.

Vi följer sluttningen upp mot lite grundare vatten när jag noterar att ena fenan känns lös. Det visar sig att fenremmen har lossat. Jag uppmärksamma Fredrik på bekymret och han assisterar med montering under det att jag blir än mer framtung utan en fena. Med fenan fast på foten igen styr vi vidare uppåt/inåt.

På lite grundare vatten finns mer liv i form av gyltor - både berggyltor och blågyltor, de senare företrädesvis i form av rödnäbbor. En torsk och ett par krabbtaskor ser vi också. Vi tar ett extralångt säkerhetsstopp glidandes runt branterna vid fem meter och grundare. Här finns ett överflöd av småfisk och annat småmys att tippa på.