Namn: Lösen:

Dyk nr: 107, Berggylteskär, båt från Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik  
DATUM :
2004-09-05
MAXDJUP :
22,8 meter
DYKTID :
48 minuter

Klicka för förstoring

Till album »

Vi spenderar tiden mellan förstadyket och andradyket - som är planerat till klockan ett - med att äta hamburgare, bli getingstuckna samt iaktta ett förmodat sejstim vid bryggan hos Oxygene norra - en suddig bild finnas att beskåda i mitt fotoalbum. Fiskarna visar sig vid närmare studium ha sällskap av ett gäng små horngäddor. Vid ytterligare närmare studium ser vi mamma horngädda blixtra förbi under sejstimmet, tagande en munsbit får man förmoda. Dagens marina höjdpunkt observeras därvidlag från landbacken.

Själva dyket förläggs småningom till Berggylteskär. Solen skiner fortsatt, och havet är bara lätt krusat av vinden. Skvalpat på sin höjd. Berggyltesär har en intrikat topografi under ytan, ett flertal raviner av olika mått från 10 till 20 meters djup. Vi simmar ner runt och fram och tillbaka tills vi fullständingt har tappat bäringen på huvudön. Sikten är aningen bättre här, iallfall bitvis - kanske uppemot tio meter eller så som bäst.

Vi har sällskap av en torsk av skaplig storlek, kanske tillochmed lovlig, men troligen strax under. Bakom ett stenblock på snedden i klippväggen hittar vi en hummer inklämd. Han har sällskap av en oidentifierad plattfisk och en trollhummer. Här finns också mängder av solsjöstjärnor och ett antal fina sjöborrar, den långtaggiga typen.

Intressant är ochså att notera den rikliga vågningen på sandbotten i ravinerna. På fjorton meters djup hittar man sanddyningar som man normalt sett bara ser på ett par meter. Uppenbarligen ställer topografin till vågor och lokala strömmar när det blåser.

När vi ska gå upp hittar vi inte huvudön, utan slutar på en bergstopp åtta meter under ytan. Sikten är här inte bättre än att det får bli uppstigning utan referens en stor del av vägen. En bra dykdag tar så slut med att vi nöjda kravlar up i den väntande dykbåten. Man får bara hopas att nästa dyk inte dröjer två månader.