Namn: Lösen:

Dyk nr: 69, Släggö, Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Sandra  
DATUM :
2004-09-10
MAXDJUP :
19,5 meter
DYKTID :
31 minuter

Dags att dyka något intressantare och djupare än Kullavik och det blev släggö, självklart bara för att Sandra skulle känna till det alla andra pratar om och naturligvis inte pga att jag faktiskt hittade dit själv, hur kan ni tro något sådant..?

Njöt av den solstrålande, om än blåsiga, sensommardagen medan vi denna gången gick igenom vartenda tecken som tänkas kunde (och några till) och kittade sedan upp onaturligt snabbt och effektivt och utan något glömt och med nogrann parkontroll. Sedan återstod bara att skutta ned från bryggan, ett litet nätt skutt på 1,5-2 m som Sandra verkade en aning fundersam över men fixade betydligt bättre än mitt första försök, somliga är för modiga helt enkelt! Var sedan maximalt lata och simmade bara praktiskt taget rakt över från bryggan för att gå ned snabbast möjligt.

Blev rätt grunt i början och Sandra verkade få jobba för att hålla sig nere, så när hon senare började gå upp och ned ett i ett trodde jag, då hon missat att meddela att hon hade problem med tryckutjämningen, att hon tagit bort lite för mycket bly så när hon sedan verkade be mig om hjälp att dras ned gav jag henne samtidigt ett kilo till medan hon nu var nere och kände mig väldig duktig och förutseende och att sedan inse att man fixat att "tappa vikt" är var inte helt fel det heller :-) Denna blypresent lyckades hon helt missa att hon fick så vem vet, jag verkar ha anlag som ficktjuv i bcd:er så kanske läge att passa er om ni har något kul (fungerande lampor tack!) i fickorna hädanefter..:-D

Gick sedan en stund rätt grunt efter väggen och såg några rätt stora och oskygga berggyltor, ett fåtal stensnultror, massa spigg, en tejstefisk, några simpor, en ganska lite torsk och antagligen lyckades jag även få skymten av en skygg sjurygg, läckert! Började sedan gå djupare och kika vid stenraset utan resultat då blåsten verkade fått dem att söka skydd.

När vi inte sett något roligt vid Sandras maxdjup beslöt jag mig för en snabb dipp ned 1-2 m för att kika på ett lovande krabbhål och mycket riktigt låg där en bamsehummer! Beslöt att Sandra var "stor flicka" som själv kunde avgöra om hon ville gå djupare och kika och tecknade ivrigt. Där märkte vi för första gången att våra datorer visade märkbart olika djup då min sa 19,5 och hennes 20,7 när vi låg brevid varandra.. Märkte även att under 16-18 meter blev sikten märkbart sämre och gick från 7-10 meter till kanske 2-5 meter.

Då jag var sugen att kika lite på bryggpiren och ev hitta någon plattfisk genade vi sedan över sanden. Hittade nån kätting och massa mysko smala ledningar som måste följas någon gång men inget liv. Drygt halvvägs snodde någon plötsligt vår botten och ersatte vattnet med soppa (0-0,5 m viz), något som fick oss lite ur kurs men inget vi inte fixade. Gick upp en bit till lite klarare vatten (1-2 m viz) och såg soppan ligga som ett golv under oss och tjockt nog att påminna om botten! Rätt mysigt och rofyllt faktiskt..

Blev less och gick upp för att göra ett säkerhetsstopp och jag funderade, helt i onödan, hur hon skulle fixa ett säkerhetsstopp i grumligt midvatten totalt utan referens. Svaret var exemplariskt och vi svävade med fysisk kontakt snett mitt emot varandra och bara njöt av den totala stillheten..

Vad vi däremot inte gillade var att våra datorer visade så olika så eftersom jag var säker på min fick Sandra ligga och kika på den och ignorera att hennes visade 6,9 när min visade 5,3 m och uppenbarligen hade vi också 2 minuters skillnad i dyktid, jag som gått ned först hade minst trots att det skiljde sekunder mellan vi bröt ytan, något som gjorde oss lite fundersamma.

Gick sedan upp och hälsade på i butiken och snackade och skrattade med fredrik och någon till ett bra tag tills de nämde mat och deras armar plötsligt började se fullt ätbara ut.. Hade tänkt göra ett dyk till men då det börjat blåsa upp lite mer än vi gillade beslöt vi för att plocka ihop och åka iväg för en god middag på laxbutiken istället, trevligt det med!

Vattentemperatur : 15 grader
Sikt : 0-10 meter (se logg)
Djup max/medel : 19,5 / 12,5
Tid : 31 min
Luft i/upp : 275 / 150 => 125 bar använt (lite mycket, skärpning!)
SAC : 25,09
Utrustning : T-shirt, cykelbyxor och tjocka understället.
Paket, vikt : 327, 7-1 = 6 kg (Jepp, gick bra)