Namn: Lösen:

Dyk nr: 70, Hälsö gamla fiskebåts hamn?


DYKARE :
PARKAMRAT :
Linda och Kristoffer  
DATUM :
2004-09-18
MAXDJUP :
15,8 meter
DYKTID :
42 minuter

"Det borde ligga här någonstans.."
Idag var det en upptäcktsdag för att hitta något nytt och närmare ställe, hälsö som det stått i dyk om, att dyka på så trots vind och regn till och från gav vi (Linda, Kristoffer och jag) oss av med argumentet att det värsta som kunde hända var att vi bedömde att förhållanderna var för dåliga men då hade vi iaf kikat till nästa gång.

Efter mycket virrande hittade vi iaf någonstans att dyka innanför själva dykplatsen, vars väg dagen till ära visade sig vara blockerad av ett flyttlass. Det var nog tur för medan vi sätter ihop grejerna kommer en pratsjuk äldre och mycket mysig man som berättar var de övriga brukar vara och att vägen dit är privat men efter ett tag information om hur vattnet närmast såg ut och lite allmänt småprat skils vi med tillåtelse att köra upp våra grejer nästa gång, vi var visst charmiga :-) Då en lång promenad till det riktiga stället inte lockade beslöt vi för att gå i och kolla där vi var.

"Klantigt"
Innan vi går i bestäms, väldigt demokratiskt, att Kristoffer ska stå för kompass när det behövs och eftersom han är så mycket duktigare än oss får han även äran att ta med ett extrakilo åt mig då jag inte var hundra på om 6 kilo verkligen räckte men ville testa. Eftersom han både är snäll och har överlevnadsinstinkt går han med på detta.

Efter lite bergsbestigning på vinglande ben kommer jag då ned till första avsatsen i vattnet och när jag tar nästa steg inser jag att "oups, de andra är visst längre än mig" då jag plötsligt flyter omkring i vattnet och knappt känner bottnen, inte bästa läget att smidigt få på fenorna så eftersom vi längtar ned ber jag skamlöst om hjälp så det ska gå fortare. Ungefär då upptäcker jag även att datorn ligger kvar i bilen.. Hm, funderar på om jag kan följa med de övriga och då inga djup eller något långt dyk (dvs väl inom tabellen) är planerat och jag är i god dagsform beslutar jag mig för det. Undra om jag inte borde haft en sådan som monterades fast på manometern..

"Jo-Jo dykning och var vi inte tre nyss?"
Lite ytsim och så ned, dvs Linda gör sitt bästa men kommer bara ned en bit innan hon åker upp igen, går upp lite för att ge henne en hand om det behövs men slutligen möts vi vid ytan igen där hon får min extravikt då jag känt att 6 kilo var lugnt, nästan så att jag funderade på 5 kilo, lustigt det där hur snabbt det kan gå när man hittat knepen och blivit vän med sin dräkt..

såsmåningom kommer vi, efter lite mer bökande, ned iaf och börjar följa sandsluttningen, eller vad jag ska kalla den, efter ön fram till kobben under vattnet. Har lite problem att hålla reda på två stycken och när jag inte ser Kristoffer, i den dåliga sikten, försöker jag teckna jag söka till Linda som stannar till, verkar se sig om och tecknar ok, något som att jag tolkar att hon ser honom och han antagligen ligger över mig eller något, då hon visste var han var förra gången vi dök och jag trott att han varit borta. Börjar gå runt istället för över kobben, som var värd en titt med en minivägg med lite olika skrymslen med djur som hummer, eremitkräftor, maskeringskrabbor, sandkrabbor, sjöstjärnor, anemoner och annat grönt.

Simmar en bit till och stannar upp och kikar lite på vad som kanske var en kammussla väl dold och en en krabbtaska, som obekymrat promenerar över sanden med stenbumlingar och annat, en stund men snart börjar jag verkligen börjar störa mig över att inte se Kristoffer. Jag stoppar Linda och denna gången börjar vi båda sakta snurra runt och söka och går även uppför kobben, men ingen Kristoffer där heller så det blir till att gå upp igen. Mycket riktigt flyter han där lugnt väntandes på oss och eftersom ytströmmen är direkt kännbar blir det ett långt, jobbigt ytsim till honom. Uppenbarligen mötte vi på ett rev som gått utåt vid det vi trott varit väggen runt ön då vi nu är en bra bit från ön. Måste verkligen komma på ett tecken för "Hey! var vi inte tre nyss? kan du se och peka var vår buddy är?"..

"Ajaj!"
På grund av ytströmmen beslutar vi oss efter ett tag för att gå ned igen, lyckas svälja fel och börjar hosta så jag går upp den halvmeter det är till ytan igen för att hosta klart, och dyka sista biten tillbaks men, efter alla dessa turer lite lagomt upp och ned vill inte Lindas öron vara med längre, så upp igen för att bestämma hur vi ska göra. Linda känner att hon bara har valet att ytsimma men tycker att vi ska slippa och kan dyka tillbaks. Är inte hundra, men inser att strömmen går så att hon kommer att hamna snett på andra sidan där vi kan köra och hämta upp henne om hon inte orkar simma snett mot strömmen och eftersom hon själv känner att det är ok går vi ned. Tur att jag har snälla öron som inte protesterar för nästan någonting..

"Udda men ok"
Kristoffer leder mig klockrent över sanden som visade sig innehålla för mig nya saker som burkar, däck med olika grader av växlighet, stora snäckor av olika slag, ev neptun-eller valthornsnäcka andra "vanliga snäckor, musslor, mer sjöstjärnor, sim och strandkrabbor, lite grönsaker och stenar, sanddyner, oindentfierbara grejer och en plattfisk som mest påminde om marulk men antagligen bara var en strandskädda med lite sjögräs och lera som kamoflage över sig :-) Kanske inte riktigt höjdarstället men ändå ett klar ok ställe, särskilt på vår och senhöst en utanför båtsäsongen, med åtminståne lite djup!

* Kommentarer till fakta : Djup och tid är ungefärliga då jag dels gick efter andras datorer och dels var uppe vid ytan en hel del, själva dyktiden var kanske ca 35 minuter, men tog den totala tiden med yttid inräknat för säkerhets skull. Hade varit mycket konservativ angående dessa faktorer och velat ha saftigt långt ytintervall om vi hade gjort ett andra dyk.

Vattentemperatur : 15 grader på djupet.
Sikt : 0,5 - 2 meter
Tid * : ca 42 minuter (se kommentar)
Djup * : 15,8 meter (se kommentar)
RDP : Upp med gruppbetäckning N eller Q (se kommentar)
Luft i/upp : 270 / 150 = 120 bar slurpat (ok flåsade efter ytsim, buddy borta)
Paket, vikt : 327, 6 kg (ev lite tung?? Mysko..)
Utrustning : Torris, cykelbyxor, t-shirt och underställ