Namn: Lösen:

Dyk nr: 377, Landsort - "Paula Faulbaum"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2004-09-26
MAXDJUP :
73,7 meter
DYKTID :
64 minuter

Jag och Andreas har sedan vi första gången besökte Paula drömt om att få se den mytomspunna ratten som sticker upp ur dyn på över 70 meters djup. Denna dag sammanföll alla pusselbitar som behövdes,
- Transportmedel (scooter)
- Bra bojande buddys (2xWiking)
- Bra sikt

Håkan och Jimmy bojade bygget och tillät oss därmed korta ner transportsträckan ner mot aktern ganska rejält. När vi sjönk mer längst med linan kändes vattnet kristallklart och ganska snart såg vi överdelen av bygget. Vi gjorde ett kort stopp på bygget, orienterade oss och med Andreas hängades i min aktre D-ring scootrade vi oss ner längs relingen.

Sikten försämrades stadigt och en stor mast tvingade mig till en liten undanmanöver men sedan var det raka spåret ner mot botten. Sikten klarnade upp och vraket försvann mystiskt ner i dyn, endast en del detaljer och pollare stack upp. Vi följde detta spår strax tornade något upp sig på vår högersida, ratten!

Det är inte mycket som finns kvar av den tyvärr. Fundamentet är hyffsat intakt men endast 3 pinnar finns kvar av handtagen. Vi låg stilla och njöt av upplevelsen i en halvminut. Jag kände på botten med handen, ren dy. Märkligt att där under ligger hela akterdelen på fartyget... oåtkomligt.

Jag signalerade för vändning, Andreas tog åter igen ett stadigt tag runt linrullen i min bak och sedan bar det av uppåt igen. Passerade masten, bygget och runt de förliga lastrummen gjorde vi ett kort stopp, bytte från stage till bottenpaket och njöt sedan av den fenomenala sikten. Hela fören syntes i ett mörk-grönt ljus.

Vi tittade in under backen och på de inbjudande gångarna. Tog sedan en tur över fören sedan tummade jag dyket då jag kände att min torrdräkt tog in lite vatten. Det blev ett uppspeedat svinkallt deco.

2x12 : 15/55, 230 -> 130 bar
80cf : 15/55, 200 -> 70 bar
7l : 50% O2
40cf : O2