Namn: Lösen:

Dyk nr: 72, Jordfall


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-10-23
MAXDJUP :
29,8 meter
DYKTID :
57 minuter

"Den vilda jakten på sikten."
Äntligen, äntligen skulle här bli dyka av! Visa från förra veckan, då "alla" fått suvve' sikt (vadå avundsjuk?) under ytans lerlager, skulle vi inte låta lura oss och sitta grämandes och läsa loggar en gång till utan åtminståne gå ned 20 meter innan vi gav oss. Frågan var bara var..? Med de vindar som lovats erbjöd gullmarn flest alternativ och skår hade jag ju aldrig dyk.. Glöm det! Stod nedböjd och kikade alldeles vid vattenbrynet utan att kunna se de stora stenarna jag visste fanns 2 cm under så det alternativet försvann, alldeles för "spännande" att gå i vattnet med hala stenar under sådana förhållanden så nästa..jordfall!

Snackade med lite folk som just kom upp och fick veta att under 10-20 meter blev sikten ok men väldigt mörkt så man borde nog ha en lampa.. "Inga problem alltså, vi har definitivt tänkt gå djupare än 20 *småskratt* och vi har alltid 2 lampor var med oss *L*" tyckte jag kaxigt och fick en beundrande blick.. Guud, vad jag älskar pinnfärska dykare! (Note to self: Låt dem inte se dig försöka backa *S*) Fick ett ryck och kikade även på hällebäck och låt oss säga att den lilla bäcken förvandlas till en älv med ett rasande, skummande brunt vattenfall.. Himla klart vatten jordfall hade tros allt.., back again!

"Var är.."
Tog på oss mellan skurarna, skuttade i och ytsimmade ut för att gå ned på sanden på ca 5-7 m. Sjönk ned i soppan (2-4 dm sikt) med fysisk kontakt, 5 m ingen botten.. 7 m ingen botten.. 9 m ingen botten.. 11 m ingen botten.. shit! Vi måste hamnat utanför droppoffet, få bättre avvägning, nu omedelbart! Fixar den och vid 13 m hittar vi botten.. skönt! Följde väggsluttningen utåt/nedåt och kikade på myllret av alla minimala eremitkräftor som sprang omkring mellan snäckorna och sjöstjärnorna på mjukbottnen och fick även skymten av en randig sjökock. Konstaterade att min lampa var patetisk i mörkret i jämförelse med Anders och av det lilla jag såg att här vill jag dyka någon gång när det inte blir nattdyk på dagen för att se om det var lika mysigt med småväggar med utsprång som jag tyckte mig skymta..

"Full fart i luckan!"
Mycket riktigt blev sikten acceptabel, 4-6 m, under 20 meter och vi sjönk ned medan jag konstaterade att mörker inte var så farligt iaf och försökte, förgäves kanske jag ska säga, vifta fram lite mareld för att kolla om det var mörkret eller natten som lockade dem. På vägen ned konstaterades att det var gott om småtorsk men otroligt lite stensnultror och berggyltor, fick bara syn på ett fåtal små. Lyckades skrämma upp en tejstefisk, som i sin tur skrämde slag på ett gäng smörbultar som skrämde eremitkräftorna osv, när jag kikade på de små tångborrarna Anders visade mig. Fart på livet blev det iaf!

Snart fick jag även skymten av en svart smörbult också när jag kikade några död mans hand och sjöpungar och stax efter det fick jag även syn på några blågyltehonor i närheten av dagens enda sjöborre (ätlig sjöborre). Gick en aning djupare än vanligt, 29,8 m, under täta kollar av varandras beteende, för att få lite djupvana igen och kika på djur som kanske gått lite djupare. Detta ledde givetvis till att det alldeles för fort (tutchar ALDRIG datorns gränser och har även lite koll på tabeller i bakhuvudet) blev dags att vända och långsamt simma uppåt igen igen, konstaterandes att sac:en sjunkit drastiskt efter de 10 första minutrarna, jippie, jag är modigare än jag trodde! *S*

På väg upp har vi inga problem att ta det lugnt då Anders och jag envisas med att kika på olika saker vid olika tidpunkter, men jag fick iaf syn på några vackra bägarkoraller i jakten på djur i skrevorna när jag väntade på honom :-) Stannade till ett tag vid 12 meter för att kika på lite krabbor och en krabbtaska som vandrade över bottnen. Eftersom vi denna gången kommit djupare in i viken blir det inte soppa förrän ca 5-7 meter och vi hinner se massa obestämdbara småfiskar och ett gäng ormstjöstjärnor simma över bottnen, coolt! Eftersom både luften och profilen tillåter det simmar vi så länge vi kan på 5-6 meter, och lite på 3 meter, för dels extra utvädring men framför allt för att ytsim är tråkigt! *flin* Får även uppleva känslan av att det åter blir ljust igen, härligt! Undra om det är så här de som dyker i de mörkare östersjövattnen har det vanligtvis?.. Bryter ytan och går upp efter ett riktigt bra dyk trots allt!

Temp yta/kallast/botten : 10 / 8 / 13 grader
Sikt yta/7-20 m/ botten : 2-4 dm / 2 m / 4-6 meter
Utrustning, vikt : Torris, cykelbyxor, t-shirt och underställ. 6 kg
SAC : 16,89 (bra!)
Paket, luft i-upp : 327, 275-110= 165 bar slurpat
Djup max/medel : 29,8 / 14,0 meter
Tid : 57 minuter
Stopp : 12 m=1-2 min, 5 m= minst 8 min, 3 m=1 minut