Namn: Lösen:

Dyk nr: 73, Släggö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-10-23
MAXDJUP :
23,1 meter
DYKTID :
46 minuter

"Sikt!"
Efter ha kommit upp som ett huttrande vrak plockade vi snabbt ihop grejerna för att åka till norra och fylla luft. Lyckligtvis fanns inte den pinnfärske dykaren (se förra loggen) kvar så jag slapp förstöra hans illusion om coola dykare, jag menar, det är ju grymt ju att trasa sönder folks illusioner, särskilt om de är positiva för mig :-) Eftersom jag av erfarenhet vet att fryser jag för mycket är det bara mat som gäller om jag vill få upp värmen de närmsta timmarna tyvärr..(Note to self : diet är en DÅLIG ide' när man dyker) Dumpade paketen under försäkran att det inte alls var kris med att få dem snabbt, jag menar, det är ju mig vi talar om, och snackade med folk jag inte sett på ett tag, himla trevligt! Fick veta att sikten var förhållandevis riktigt bra på släggö, perfekt, det första "riktiga" nattdyket blir på en riktigt bekant plats! Börjar förbereda grejerna vid bryggan och får rapport om riktigt bra sikt, minst 7 meter, från några dykare som just kommit upp och sliter av sig sig och byter om under samtalet, bara att åter konstatera att manliga dykare verkligen inte är blyga.... Chockar Anders genom att plötsligt, efter 1,5 års halvrädsla, inte känna mig det minsta orolig utan bara längta ned, vadå? Nyckfullhet är ju varje kvinnas privilegium.. Ok, bra sikt och helt bekväm med utrustning och plats och en lätt chockskadad buddy finns bara en sak att göra, på med grejer och hoppa ned i vattnet! Inga problem förutom lite funderingar över vilken hand lampan skulle hållas i, beslut, alla dessa beslut..

"Vyssan lull.."
Gick ned grunt och ägnade de första minuterna åt att vänja mig med mörkret innan vi följde väggen ned djupare. Snart kom den stora stillheten och harmonin över mig, trots att jag kanske inte var helt avslappnad, och jag bara gled omkring och tyckte att allt blev så mycket vackrare i det svaga ljuset... La märke till sådant som tidigare knappt noteras då jag haft så mycket mer att se på och tänka på när jag dykt här, bla harmonin i kobben och stenbumlingarna runt om, något som knappt syns tidigare i sämre sikt men med en sikt på kanske 7-10 meter kunde jag se helheten. Gick nära Anders och signalerade att det var dags att släcka lamporna för nu var det dags att kika på mareld, otroligt vackert med alla dessa små stjärnor som ibland blinkade till med lite färg! Roade mig med det en lång stund medan Anders snällt fanns brevid, antagligen med ett lätt roat leende.. Fortsatte efter väggen där enstaka sovande blågyltehonor, stensnultror och bergskyltor knappt orkade vakna, underbart rofyllt!

"Det var inte så jag menade"
Kikade in i springor i den lyckade jakten på trollhummer och kom sedan överens om att simma fram till första stenraset för att kika och det var sista gången komunikationen fungerade på ett bra tag.. Hann knappt börja kika bland bumlingarna när Anders vill vidare och jag motvilligt ger ok men efter några meter tycker mig ana en rörelse där som jag vill titta på. Försöker använda ljussignal men icke då! Simmar fram och petar lite men icke då, rycker sedan, så där milt som bara en irriterad flickvän som för femtielvte gången försökt få kontakt, kan göra i honom och möts av ett förvirrat uttryck. Och så börjar den stora teckenförvirringen där båda verkade göra sitt bästa för att missförstå den andre...

"LN: Stanna, ser du mig nu?", "AA: Va, vill du att jag ska kika på något, var?(försöker lätt snurrandes se vad jag menat, var är det roliga)" "LN: Titta på MIG!" Anders tittar med ett tålmodigt lidande uttryck.."LN: Vänd om, jag vill kika mer vid stenarna." "AA: Aha! du vet inte åt vilket håll vi ska, det är ditåt, men varför vill du gå upp?" "LN: NEJ! jag vill vända tillbaks." "AA: bryggan är ditåt om du vill vända och avsluta dyket." "LN: NEEEJ!! (nu med vilt gestikulerande och pantomin som hjälp) jag vill vända och kika om det finns några hummrar bland stenarna." "AA: Fryser du och vill gå upp och simma till bryggan?" "LN:ARGGH! Jag ger upp, vi simmar dit du ville först.." Då simmar han tillbaks dit jag ville med ett mycket konfunderat uttryck.. Samma sekund vi kommer tillbaks pallnitar jag och lyser demostativt mellan stenarna och nu går budskapet fram.. Det jag sett var nog en av de torskar som fanns där. Undra om det kunde vara en ide' med en teckenspråkskurs för oss båda..?

"Monstrerna och skönheten"
Efter ett stunds kikande ger vi upp och börjar gå upp, nu med åter fungerande komunikation, och Anders visar mig en stor simpa som jag simmat förbi, bra jobbat att se alla eremitkrabbor som sprang omkring på sand och snäckskalsbottnen i en himla fart men missa en stor simpa! Kommer först till väggen och får syn på en sovande rödspätta som totalt ignorerar ljuset och en betydligt piggare krabba (en av många) som kilar iväg bara för att vända då nästa ljusstråle når den och den ser börjar förvirrar springa omkring fram och tillbaks på den stackars rödspättan för att komma undan "de stora monstrerna med lysande ögon som säkert vill äta upp mig!" Givetvis vaknar spättan då något springer på den och krabban ser ut att ta beslutet att springa iväg från monstrerna en bit bort är mindre riskabelt än att att stå vid munnen på den tredje som äta upp den :-) Såg otroligt kul ut och jag höll på att skratta ihjäl mig! Fortsätter vidare och ser krabbtaska, bägarkorall som verkligen är mysig om natten, sjöborre, och de obligatoriska sjöpungarna och död mans hand. Vidare upp på det grundare partiet där Anders hittar en större havsnål i ålgräset, så otroligt vacker! Märks att den är släkt med sjöhästen och att få se den ligga där graciöst och glänsande i rött guld i skenet var helt otroligt..

"Disco sensation"
Börjar bli lite sval så vi går över bottnen mot bryggan medan jag, som den mogna kvinna jag är, då och då döljer lampan och kikar på mer mareld med barnslig fötjusning. Det är det som är så kul med att inte vara tonåring längre, man kan vara så barnslig man vill och bara njuta av det! Däremellan simmar jag och ser några polyper? som nog bara kommer fram på natten och några smörbultar. Går upp och nu återstår bara för oss att hitta igen den bra platsen att klättra upp på och konstaterar under fnitter att det iaf är bryggan vid ligger i eftersom vi hör typiska dykare dona med utrustningen. Kravlar oss upp (inte alls så knepigt som jag trott) och byter om vid bilen, jag dansandes med tindrande LYCKLIGA ögon och ett leende 17,5 varv runt huvudet! Jo, underställ, cykelbyxor, t-shirt och hår a'la' dränkt katt ÄR det senade inom bildisco, helt otroligt oemotstånderligt, jag lovar! :-D

Ytintervall : 3:50
Temp yta/botten : 10 / 11 grader
Dyktid, hoppade i : 46 minuter, kl 18:53
Djup max/medel : 23,1 m / 13,1 meter
Luft i-upp : 260-90 = 170 bar slurpat
SAC : 22,4
Utrustning : Torris, cykelbyxor, t-shirt och underställ
Paket, vikt : 327, 6 kg