Namn: Lösen:

Dyk nr: 74, Kårevik


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anders  
DATUM :
2004-10-24
MAXDJUP :
24,7 meter
DYKTID :
57 minuter

"Giv mig mitt dagliga prat"
Igår fick jag testa en för mig ny dykplats och nu var det Anders tur att "bli som alla andra normala dykare häromkring" och dyka kårevik! Började att titta på platsen och dagens förhållanden och fota den lite efter jag gett en liten dykplatsbeskrivning. Sedan började jakten på vissa sanitetsrariteter (das dass) som inte verkade finnas offentligt, tur att det finns vänlig lokalbefolkning som kan råda en säger jag bara! Vänlig, mysig och pratsjuk var även den gamla fiskargubben som kom fram och pratade. Faktiskt riktigt gulligt på något sätt med ställen där folk fortfarande hälsar på dem de möter, något jag efter förra turen hit insett att de flesta faktiskt gör, väldigt trevligt!

"Att göra eller icke göra.."
Jo, vis av gårdagens erfarenhet hade jag idag sett till att äta innan och få på mig craftunderstället denna gången! Velade därför lite över vilken vikt jag skulle ha med aningens mer under och tog kompromissen att ta ett kilo till och testa att låta Anders ta det efter säkerhetsstoppet för att kolla för säkerhets skull. Sedan var det bara att kitta på det mesta och gå iväg till vattnet, motion är nyttigt.. Väl där inser Anders att han glömt datorn och lite velande uppstår hurvida han ska dyka på min eller inte. Beslutar sig för det, något som känns ok för mig då vi igår hade väldigt liknande profiler, min dator är i grunden konservativare och dessutom extra konservativt inställd, så den räknar dagens dyk som nr tre i serien till skillnad mot hans som skulle ha nollat sig, så det är nog ingen fara bara vi inte gör något vanvettsdyk. Sedan var det bara att vada ut och hm, argumentera, med Anders fenor som visst kände sig lata och inte ville vara med, innan vi simmade ut till udden för att gå ned till röret.

"Nya djur och växter och annat bekant liv"
Följde röret och kikade på snäckskalbottnen med sina kammusslor, snäckor, maskeringskrabbor och blåmusslor tills jag anade första droppoffet och vände, som vi redan bestämt, av för att gå ned och åt höger för att kika lite på den sidan med. Inte lika intressant som vänstersidan men absolut inte helt fel då den bjöd på ogrenad fjäderpolyp igen och någon annan för mig ny grönsak, några smörbultar, sabella, död mans hand, frächa sjöpungar och dagens höjdare, flera stora valthornssnäckor med stora pyramidformade äggsamlingar! Tror till och med att en av dem just höll på att lägga ägg överst på högen, wow vilken känsla att få en sådan syn!

Vände efter ett tag för att gå lite åt vänster om röret och däråt blir mer djurliv bland stensamlingarna och sprickorna och överhängen som jag numera känner ok för att gå under (0,5 m) och kika i. Får syn på en rätt stor krabbtaska som sitter snett upp och ned i taket, nägra mindre torskar, stensnultror och blågyltehonor, sjöros, trollhummer, ätlig sjöborre, mer vanliga smörbultar och flera rätt stora rötsimpor varav en var nästan svart och med lite annorlunda färgteckning så kanske någon annan sorts simpa..? Strax efter vi passerat röret tecknar Anders att han vill börja gå upp lite och tillbaks då dels grenen läcker lite (Kinkar dock inte lika mycket om det som herr Rigdal) och han dels inte känner sig helt säker utan dator och vill vara extremt konservativ, förstår honom! Börjar vända men stannar till lite på ca 12 meter för att kika på en hummer som tar en promenad till ett säkrare gömställe, strålande ide' det där att utoch springa helt synligt när man vill gömma sig för saker.. Fortsätter uppåt och får såsmåningom syn på en helt abnormt stor, vaken och aktiv mot fiender, krabbtaska med klor lika stora som mina händer! Gissa om jag såg till att hålla mig på lite avstånd och omedvetet flyttade händerna lite extra! Såg även några svarta smörbultar som leker kurrakömma med oss vid algerna och sjögräset runt röret.

"Romantik är farligt!"
Under säkerhetsstoppet tar jag av ett kilo som Anders får hålla i beredskap medan jag känner efter om det känns ok och belönar honom med att leka sten, sax och påse, inte min favoritlek direkt..*L* Han förtjänar förresten mycket belöning då han haft den goda smaken att dyka utan kamera tre gånger nu, inte för att jag jämt har något emot den men han är onekligen mer närvarande utan :-) följer röret och vid 3 meter får vi den brillianta ide'n att kolla om det går att snabbt plocka ut regulatorn och ge varandra en puss, en dum, dum ide'... Man ska inte göra sådana övningar när man fortfarande inte vant sig vid hur klumpig man blir i 5 mm jämfört med 1,5 mm.. Om jag ändå bara hade en syndabock.. Låt oss säga att handen/något finger kom fel och det tog ett tag att få stopp på friflödningen som, tyvärr, inte var utrustningens fel.. Vi fick till den exakt när jag bestämt mig för att hugga Anders octupus, en härlig känsla! Stannade till en stund och kände efter att allt var ok innan vi fortsatte. Får väl känna mig lite stolt över att jag, till skillnad mot min första period, inte for i panik mot ytan utan lugnt övervägde alternativen och löste problemet där jag var.. Och nej, inga fler försök, det blir slängkyssar hädanefter!

"Vadå!? Jag är väl alltid snäll och hjälpsam?"
Låg sedan i ytan och bara slappade en stund innan vi började dra oss uppåt. Anders fick den smarta ide'n att blåsa upp sig som en Michillingubbe medan han fortfarande hade fenorna upp i vädret, med resultatet att han vackert fick ligga där och flyta och bara snurrade runt när han försökte få ned dem! Eftersom han snurrade så fint och skrattade lite uppgivet gav jag honom givetvis mer fart på snurret, man ska hjälpa sina buddys och hålla dem glada ju! Såg urkul ut och vi skrattade gott båda. Höll på att hjälpa honom få ned fötterna när jag insåg att "hey, varför då? Här har jag ju ett utomordentligt flytande stöd för att ta fenorna!" så det blev det första jag gjorde innan jag tryckte ned fötterna på honom, en kul dykdag!

Temp yta botten : 10 / 11 grader
Sikt : 5 meter
Tider : Hoppade i 14:04 och dök i 57 minuter
Djup max/medel : 24,7 / 10,6
Luft i-upp : 265- 110 = 155 bar slurpat
SAC : 18,48
Paket, Vikt : 327, 7-1 kg => 6 kg i slutet
Utrustning : Torris, underställ, t-shirt, cukelbyxor och craftunderställ