Namn: Lösen:

1 vecka kvar på vrakinventeringen

Publicerad den 25 augusti 2010  (Läst 2 832 gånger.)Sonarbild av muddrar ränna med möjliga vrak i fördjupningar i botten
Sonarbild av muddrar ränna med möjliga vrak i fördjupningar i botten

Sjöfartsverket
Sjöfartsverket

Ovan: Multibeam-ekolodsbild av en muddrad ränna där det finns två fördjupningar som indikerar att det finns hårda föremål som får strömmarna att spola bort sediment, två möjliga vrak. Bild: Sjöfartsverket.


I vintras gick Sjöfartsverket ut och efterlyste vrakuppgifter om vrak som kan vara potentiella miljöhot. Man vill ha in uppgifterna senast 1 september för att de skall hinna bearbetas och komma med i rapporten.
Dykarna.nu har varit i kontakt med Mikael Jesäter som handlägger ärendet på Sjöfartsverket och Göran Ekberg som stöttar från Sjöhistoriska Museet om hur arbetet har gått.

När pressreleasen gick ut i våras så fick man mycket större respons än man hade förväntat sig, och man har fått in en hel tips samtidigt som man parallellt har arbetat utifrån Riksantikvarieämbetets databas Fornsök där även vrak och förlisningsuppgifter är registrerade. Göran Ekberg som gör sållningen och granskningen av datan i Fornsök berättar att man började med 15 000 vrak- och förlisningsuppgifter, många för gamla för att vara aktuella och en del dubbelrapporteringar. Efter en första grovgallring så hade man kvar ungefär 3 500 vrak- och förlisningsuppgifter som inte kunde uteslutas och som man därför tittade närmare på. Av dessa återstår idagsläget ungefär 550 stycken, men de uppskattas gå ner ytterligare till mellan 200-300 när arbetet med granskning är klart. Utöver det berättar Mikael Jesäter att man har fått in 50 tips på potentiella miljöhot som man inte visste om tidigare. Det är dock flera som har lovat att komma in med uppgifter som ännu inte gjort det, så antalet kanske ökar lite till innan allt är klart.
Man påpekar också att datumet den 1:a september inte innebär att man slutar ta emot uppgifter efter det. Kommer det in uppgifter i tid så att man hinner få med dem i rapporten kommer det med i alla fall.

Man försöker nu att sålla bort uppgifter baserat på vad som finns beskrivet i Fornsök, men söker även uppgifter i gamla handlingar på exempelvis Riksarkivet och Krigsarkivet. När man är klar skulle man även vilja jämföra listan med uppgifter från dykare som har besökt vraken och kanske kan lämna uppgifter om vraket exempelvis är så trasigt att lasten sedan länge har läckt ut, och vraket därför kan tas bort från listan. Göran ger exempel på vraket Heldastindur som gick ner utanför Skåne och som hade drivmedel ombord, vraket är säkert dykt, men Sjöhistoriska har idag inga uppgifter om utifall att dieseln finns kvar ombord – kanske någon dykare kan ge svaret på sådana frågor.

En bieffekt av arbetet är att många uppgifter i Fornsök kommer att uppdateras med kompletterande uppgifter om vrak som man fått fram i arbetet, exempelvis kan det vara om innehåll i lasten eller att vraket har blivit bärgat.

För ytterligare information kontakta:
Bengt-Åke Larsson, Sjöfartsverket, tel: 011-19 10 22, mobil: 0734-32 10 22,
e-post: bengt-ake.larsson@sjofartsverket.se
Mikael Jesäter, Sjöfartsverket, mobil: 0708-19 11 26,
e-post: mikael.jesater@sjofartsverket.se
Göran Ekberg, Sjöhistoriska Museet, tel: 08-519 549 34, mobil: 0733-40 03 60
e-post: goran.ekberg@maritima.seRelaterade artiklar
Sjöfartsverket gör vrakinventering

Taggar:  Vrakfynd Sjöfartsverket
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Golfen kan ta årtionden att återhämta sig

2010-08-25
Golfen kan ta årtionden att återhämta sig
I en intervjuv för Ny Teknik hävdar Charlotte Gyllenhammar vid Naturvårdsverkets oljejour på Sweco att omfattningen av skadorna på oljeutsläpptet i Mexikanska ..»
2010-08-25
Dykare vill fästa minnestavla på vraket efter ubåten S2
För en vecka sedan höll anhöriga till de som omkom när den ryska u-båten S-2 körde på en mina för 70 år sedan nyligen en minnesceremoni vid vraket. Under ..»

Framgångsrik tidvattenkraft i USA

2010-08-25
Framgångsrik tidvattenkraft i USA
Företaget Ocean Renewable Power Company har sedan i våras genomfört lyckade tester med en 60 kW undervattensturbin i havet utanför Portland i nordöstra ..»

Virtuell bärgning av Titanic

2010-08-24
Virtuell bärgning av Titanic
Aldrig tidigare har en så seriös marinarkeologisk undersökning gjorts av vraket, och vissa delar har aldrig heller blivit dokumenterade, men nu skall ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »