Namn: Lösen:

10 000 gamla granater funna i Östersjön

Publicerad den 20 juni 2010  (Läst 4 421 gånger.)


Ryska myndigheter har funnit en pråm från andra världskriget i Östersjön 1,5 km utanför staden Baltiysk i enklaven Kaliningrad (fd Ostpreussen). Pråmen är tysk och lastad med 10 000 granater och ligger på endast 20 m djup. Granaterna är nu över 65 år gamla, men saknar dock tändrör, vilket gör dem betydligt mindre farliga. Man inleder nu arbetet med att bärga och destruera ammunitionen, ett arbete som bedöms pågå under 2-3 år och som utförs av GOSAKVASPAS (statlig räddningstjänst för specialarbeten under vattnet).
Förra året så bärgade man i området 117 granater från en annan tysk pråm från andra världskriget.

Baltiysk är den stad som ligger på norra sidan av sundet i den sandrevel som kallas Baltiska näset, och som skiljer Vistulabukten (Frische Nehrung på tyska) från Gdanskbukten. Staden hette fram till andra världskriget Pillau och låg då i det som var den tyska enklaven Ostpreussen, och hade militär betydelse då en del av den ubåtsträning som Tyskland bedrev i Östersjön innan man skickade ut sina vargflockar till Atlanten bedrevs i staden. Staden blev även skådeplats för stridigheter i slutet av andra världskriget när Röda Armén intog Ostpreussen och införlivade det i Sovjetunionen, Pillau intogs av ryssarna i april 1945, men dessförinnan hade dock en halv miljon flyktingar evakuerats till andra delar av Tyskland.

Läs mer:
http://www.xray-mag.com/en/content/russia-finds-10000-bombs-sunken-german-ship-ww2
http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/europe/10231227.stmTaggar:  Vrakfynd Östersjön Miljö
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Uppgradering till Poseidon Discovery

2010-06-17
Uppgradering till Poseidon Discovery
PRESSRELEASE The main element in the upgrade is the four hoses integral to the breathing circuit. Feedback from divers has shown that the original polyurethane ..»

MAS har fått ny webbsida

2010-06-17
MAS har fått ny webbsida
Marinarkeologiska Sällskapet (MAS) har under en tid förberett att öka användarvänligheten på sin webbsida för att göra den lättare och bättre att använda ..»

Dykterminalen växer

2010-06-16
Dykterminalen växer
PRESSRELEASE Dykterminalen Malmö & Lund hälsar en ny medlem välkommen. Denna gång ansluter sig Diveschool 18-30 i Helsingborg till vår organisation. ..»

Gråhaj fångad utanför Ven

2010-06-16
Gråhaj fångad utanför Ven
Gråhajar (Galeorhinus galeus) förkommer i tempererade vatten på alla kontinenter, bland annat i östra Atlanten, Medelhavet, runt Sydafrika, södra Australien, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »