Namn: Lösen:

1700-talsankare upphittat utanför Luleå

Publicerad den 18 oktober 2009  (Läst 2 970 gånger.)

Fiskaren Janne Holm fick en riktig överraskning i trålen när han fiskade förra måndagen, då en fiskebåten stannade helt när trålen fastande i något tungt. När han tog upp trålen så såg han att det var ett gammalt ankare som han hade fått upp.

Ankaret som väger 600 kg ligger nu på en kaj i väntan på beslut om vad som skall ske. Från antikvariskt håll så säger länsantikvarie Ann-Christin Burman att man helst ser att ankaret sänks ner i vattnet igen, oavsett om det kommer från ett vrak och därmed är del av en fast fornlämning, eller om det är ett tappat föremål som därmed är ett fornfynd som kan tillfalla upphittaren, eftersom det inte finns några pengar att konservera ankaret för.

Intendent Göran Ekberg på Statens Maritima Museer säger att ankaret måste ha kommit från ett stort fartyg avsedd för långresor, dock kan man inte säga vilken fartygstyp.
Johan Rönnby är professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola och gör bedömningen att ankaret är från 1700-talet, eller möjligtvis 1600-talet.

Länsstyrelsen har efter samråd med Statens Maritima Museer kommit fram till att Likskär och Vitfågelskär måste undersökas för att utröna om det finns något vrak på platsen.

Läs mer i Norrlänska Socialdemokraten:
http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=4933943
http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=4936315
http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=4939167Taggar:  Vrakfynd Södertörns högskola SMM Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Maldivernas regering i undervattensmöte

2009-10-17
Maldivernas regering i undervattensmöte
För att skapa uppmärksamhet kring Maldiverna och andra lågt liggande nationers utsatta läge på grund av den globala uppvärmningen skedde mötet på lördagen ..»

Oxygene på Sardinien

2009-10-14
Oxygene på Sardinien
På en klippa utanför Alghero på norra delen av Sardinien ligger ett av världens mest vackert belägna dykcenter. Capo Galera dykcenter erbjuder både traditionell ..»
2009-10-08
Försvunna dykaren hittad död
Det var i lördags eftermiddag, på 18 meters djup, som något gick snett för den 33-åriga mannen. Han fick panik, steg till ytan alldeles för snabbt, och ..»
2009-10-06
Ny kritik mot dykskolornas säkerhetstänkande efter helgens dödsolycka
Det var i lördags eftermiddag, på 18 meters djup, som något gick snett för den 33-åriga mannen. Han fick panik, steg till ytan alldeles för snabbt, och ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »