Namn: Lösen:

1700-talsvrak i Strömstad

Publicerad den 5 april 2015  (Läst 1 422 gånger.)

1719 är ett dåligt år för Sverige som befinner sig i slutskedet av det Stora Nordiska kriget (1700-1721). Året inleds med att 3000 karoliner dör under återtåget över fjällen efter två års fälttåg i Norge. I Augusti samma år avvärjes ett ryskt anfall mot Stockholm med knappa resurser i Baggen Stäket. På västkusten har passar Norge och Danmark passar då på att anfalla mot Strömstad och Marstrand.
Först anfaller man Strömstad genom att belägra de svenska flottenheterna i staden, samtidigt som marktrupp är på väg. Efter att ha gjort ett misslyckat försök att smyga sig förbi blockaden beslutar man att sänka den belägrade svenska Göteborgseskadern den 5:e juni, och galärer Kristiania, Lovisa, Bellona och brigantinen Pollux vid Tångefjärden söder om Strömstad. Dessutom sänktes skottpråmarna Strömstad och Gå På (vardera bestyckad med 20 kanoner) och fjorton fullastade transportfartyg i Strömstads hamn. Därefter lämnar arméns enheter staden till fots och norska förband intar den oförsvarade staden den 6:e juni.

Sommaren 2014 gjorde marinarkeologer en undersökning av området med sidseende ekolod, så kallade side scan sonar och hittade flera lämnar efter misstänkta vrak.
Efter dykningar i förra veckan kunde marinarkeologer till slut bekräfta att några av de sonarfynd man gjorde sommaren 2014 är vrak efter de fartyg som svenska flottan sänkte utanför Strömstad i syfte att förhindra att de föll i danskarnas händer. De vrak man har verifierat ligger cirka 200 meter ut från Furholmens båtbryggor i riktning mot färjelägre, på 20-25 meters djup. Båda vraken omges av en hel del artilleriammunition och på det ena vraket har man även identifierat två järnkanoner. Vilka vrak som är funna, är fortfarande oklart.

Läs mer:
http://www.vrakskydd.se/index.php?option=com_content&view=article&id=115:2015-04-05-13-50-55Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Expedition Bjurälven 2015 avslutad

2015-03-31
Expedition Bjurälven 2015 avslutad
För åttonde året genomfördes "Expedition Bjurälven" i Speleologförbundets regi. Årets utforskning hade kompletterats med ytterligare en grupp Speleologer ..»

Ägare efterlyses till dykutrustning!

2015-03-27
Ägare efterlyses till dykutrustning!
Ägare efterlyses till dykutrustning! Har du blivit bestulen eller känner någon som håller på med dykning. Fabrikat torrdräkt: Dive Rite 905 Tag ..»

Polisen tog dykare med harpungevär

2015-03-15
Polisen tog dykare med harpungevär
I dag fick Nackapolisen ett ovanligt larm, någon hade observerat en person i våtdräkt som simmat omkring med ett harpungevär. Mannen, som var helt oventandes ..»

Nytt vrakfotoseminarium 21/3

2015-03-14
Nytt vrakfotoseminarium 21/3
Lördagen den 21:a mars hålls nästa upplaga av vrakfotoseminariet. Årets sammankomst för vrakintresserade undervattensfotografer hålls denna gång i Haninge ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »