Namn: Lösen:

30-åring åtalas för stöld av skeppsklocka

Publicerad den 29 april 2004 

En man i 30-årsåldern bosatt i Stockholm åtalas i Tierps tingsrätt då han för två år sedan ska ha plockat med sig en skeppsklocka från ett vrak i Ålands hav utanför Östhammar. Mannen är misstänkt för grovt fornminnesbrott.

Brottet ska mannen ha begått när han deltog vid ett så kallat dyksafari i maj 2002. Ett sällskap på två arrangörer och fem gäster begav sig från Stockholms skärgård till Märket utanför Östhammar. Där dök en av arrangörerna och de fem gästerna vid skeppsvraket Hesperus från 1880-talet, ett vrak som klassas som fast fornlämning.
Under dykningen upptäckte dock flera av de andra gästerna att 30-åringen betedde sig misstänksamt. När han kom upp ur vattnet ska han enligt vittnen ha haft med sig en liten klocka som han gömde undan i sin väska. Gästerna varskodde en av arrangörerna, som i sin tur konfronterade 30-åringen med uppgifterna. Enligt arrangören ska mannen då ha erkänt att han tagit med sig klockan men vägrat lämna ifrån sig den så att arrangörerna kunde lägga tillbaka den.
Efter att händelsen polisanmälts gjorde polisen en husrannsakan hos 30-åringen och fann en mängd vrakgods i hans lägenhet. Mannen har dock förnekat att godset kommer från annat än vrak som han genom vänner har haft bärgningsrätt i. Han förnekar att han skulle ha tagit med sig någon klocka från vraket utanför Östhammar och hävdar att det han hållit i handen var en sten som han haft för att inte stiga för fort i vattnet. Den skeppsklocka som polisen har tagit i beslag uppger han kommer från ett annat vrak.

Källa:
http://www2.unt.se/avd/1,2883,MC=1-AV_ID=316610,00.html?from=sectionlinks1

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/atalad-klocktjuv-109642/Relaterade artiklar
Misstänkt vrakplundrare fick dagsböter
Åklagare yrkade fängelsestraff för vrakplundrare

Taggar:  Vrakplundring Juridik
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2004-04-27
Dykföretag vill sänka fartyg
TJÖRN: Dykföretaget Aqualand i Skärhamn vill sänka två till tre uttjänta fartyg utanför Tjörn för att locka fler dykturister. Men Tjörns miljö- och byggnämnd ..»
2004-04-20
Studenter på KTH utvecklar marin hybridfarkost
En subskimmer är en marin hybridfarkost med kapacitet att färdas i planande fart ovanpå vatten och med goda egenskaper som dykfarkost. En subskimmer under ..»
2004-04-18
Hälp polisen lösa ett mord
dykarna.nu har kontaktats av Polismyndigheten i Södermanlands län som söker hjälp med att hitta verktyg som kan kopplas till ett tidigare mord. "I ..»
2004-04-06
Dykkedjan Oxygène etableras i Danmark
Skandinaviens ledande kedja av dykskolor, Oxygène Scandinavia, har nu etablerat sig även i Danmark. Oxygène Odense kommer att utbilda enligt PADI systemet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »