Namn: Lösen:

50 elsparkcyklar bärgade från kanalen i Malmö

Publicerad den 6 juli 2020  (Läst 2 505 gånger.)

Några av de elsparkcyklar som bärgats i Malmö kanal
Några av de elsparkcyklar som bärgats i Malmö kanal

De senaste åren har elsparkcyklar slagit igenom ordentligt tack vare att batteritekniken utvecklats i snabb takt och populariteten har gjort att en rad olika aktörer dykt upp som hyr ut sparkcyklarna, främst i städerna. Fordonen presenteras som miljövänliga alternativ till andra motordrivna transportsätt.

Men dessvärre hamnar många av elsparkcyklarna i vattnet där de blir en tickande miljöbomb. I Malmö har dykarna Pero Rasic och Mathias Stjärnfält tagit initiativ till att bärga sparkcyklarna och de båda dykarna är chockade över hur många man hittat. Bara i kanalen i Malmö har man bärgat över 50 stycken i år.

Tickande miljöbomb
Om elsparkcyklarna blir kvar i vattnet kommer så småningom giftiga ämnen som kobolt och litium att börja frigöras. Med mängden cyklar som hamnar i vattnet finns det anledning att se detta som en tickande miljöbomb.

Hur många elcyklar som försvinner vill uthyrningsföretagen inte prata om men ett av de tre bolag som hyr ut i Malmö anger att ca 2 cyklar per vecka försvinner.

Uthyrningsverksamheten får idag ett miljöstöd av staten vilket innebär att en stor del av kostnaden som denna typ av miljöförstöring innebär bekostas av skattebetalarna.

Pero Rasic och Mathias Stjärnfält vill att allmänheten får upp ögonen för problemet och tack vare de bärgade elcyklarna kan man nu visa på mängden som det rör sig om.

- Vi har plockat upp över 50 stycken bara i kanalen, tänk hur många fler det finns runt om i landet som aldrig kommer till rätta säger Pero.Taggar:  Skrotrensning Miljö
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Nytt svenskt rekord i fridykning

2020-06-22
Nytt svenskt rekord i fridykning
PRESSRELEASE Valdemar, 58 år, har tävlat i fridykning i 10 år och är bland de äldsta i världseliten och är också förbundskapten för svensk tävlingsfridykning. ..»

Misstänkta miljöbrott vid musselodlingar i Stigfjorden

2020-06-17
Misstänkta miljöbrott vid musselodlingar i Stigfjorden
Divers Against Ghost Nets är en ideell, politiskt obunden förening som har som ändamål att på ett säkert sätt lokalisera och bärga övergivna fiskeredskap, ..»

2020-06-16
"Breaking surface" finns nu som köpfilm
I början av året släpptes något så ovanligt som ett svenskt dykdrama. Missade du den på bio finns nu möjligheten att se den som köpfilm för 99 kronor. ..»

Framskjutna Dykmässan flyttas fram igen

2020-06-12
Framskjutna Dykmässan flyttas fram igen
Många var vi som sett fram emot årets dykmässa som skulle ha genomförts i Eriksbergshallen i Göteborg men Covid-19 satte käppar i hjulet och i sista stund ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »