Namn: Lösen:

Ägartvist kring Titanic

Publicerad den 30 oktober 2009  (Läst 3 864 gånger.)


Titanic
Titanic

Det är nu snart 100 år sedan det osänkbara fartyget sjönk och alla överlevande från olyckan har nu gått bort, men i en domstol i Virginia, USA, så pågår just nu en tvist om vem som har rätt till föremålen från vraket.
Ett privat amerikanskt bärgningsföretag har genomfört sex dykningar och plockat upp 5.900 föremål från vraket som man nu använder till en vandringsutställning. Värdet på föremålen bedöms uppgå till $ 1.000.000 (cirka 7.000.000 SEK) gör att det är stora intressen som står på spel när amerikanska myndigheter (bla NOOA) vill förhindra att föremålen säljs och därmed splittras.
En dommare har redan dömt att företaget inte har ägande rätt till föremålen, men företaget bestrider utslaget. RMS Titanic tillhörde White Star Line som köptes upp av Cunard Line, men Titanic ingick inte i köpet eftersom fartyget ansågs för evigt förlorad, och att utreda ägarförhållandena är alltså inte helt enkelt i dagsläget.
Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article668348.ece
http://www.guardian.co.uk/world/2009/oct/26/titanic-artefact-case

Wikipedia om Titanic:
http://sv.wikipedia.org/wiki/TitanicRelaterade artiklar
Titanics vrak i "Google Ocean"

Taggar:  Titanic Juridik
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Växande bakterieansamlingar i Medelhavet

2009-10-26
Växande bakterieansamlingar i Medelhavet
På grund av ökad temperatur så håller ekosystemet i Medelhavet att förändras, och systemet fungerar idag annorlunda än det gjorde tidigare. För 20 år ..»

Den svenska undervattensdraken Deep Green

2009-10-23
Den svenska undervattensdraken Deep Green
Konstruktionen bygger på en drakliknande konstruktion som sitter fäst i botten med en lina, och som genom vattenströmmar gör drakliknande rörelser i vattnet. ..»
2009-10-23
Vindkraft dödar inte Östersjöns bottnar
En fyrårig utredning har nu visat att vindkraftparkerna i södra Östersjön (som exempelvis Lillgrund och Kriegers Flak) endast kan påverka salthalten i ..»

Ubåten HMS E18 funnen

2009-10-23
Ubåten HMS E18 funnen
Tillsammans med fem andra ubåtar skickades den till Östersjön för att bistå Ryssland. Senast den sågs var under ett rutinuppdrag i slutet av maj 1916, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »