Namn: Lösen:

Ålands sjöfartsmusseum får ytterligare ett unikt fynd

Publicerad den 30 november 2003 

När Christian Ekström och hans två kompisar begav
sig ut till Plus för att dyka, visste dom inte vilket fynd dom skulle göra.

Christian Ekström som skulle göra sitt 100:de dyk på Plus skulle fotografera till utställningen om Plus, som startar 12 december på Ålands sjöfartsmuseeum. Detta då det är 70 år sedan förlisningen den 14 dec 1933.

Med sig hade han Christian Husell och Mackie Bolin som vardera skulle göra sitt 100:de dyk samt sitt 200:de dyk. Dyket förflöt som planerat med siktet inställt på detaljfotografering, Sikten var bra, säger Mackie men lite kallt ca 4 grader.

Man hade fotograferat klart vid fören, då tecknade de åt varandra att vända. När man kom tillbaka till akterskeppet tecknade Christian E att han skulle stanna och ta ett par extra bilder.Dom andra skulle påbörja sin uppstigning och att han kommer efter. Han gick ner till rodret för att fotografera skadorna efter grundstötningen den ödestigra lucianatten 1933. Därefter simmade han upp till sina kompisar längs med botten.

Det var då han såg lådan sticka upp ca 3 cm ur sedimentet. Christian blev nyfiken och bestämde sig för att undersöka fyndet lite till. Han började gräva och fann att lådan hade botten kvar. Han tog försiktigt lös lådan ur leran och flyttade den pga den dåliga sikten. Då fann han ett föremål han aldrig trott sig finna. Sextanten låg i lådan med alla tillbehör. Fyndet fotograferades och bärgades sedan med tillstånd av museet.

Christian Husell tror sig ha en teori till de senaste veckornas fynd. Han menar att stormarna den sista tiden har förflyttat bottensedimentet, och att färjetrafiken nog också har sin bidragande orsak.

Det bärgade fyndet tog Christian Ekström med sig till Ålands Sjöfartsmuseum (Plus ägare). Där kommer fyndet nu att rengöras,konserveras och ställas ut.

Marinarkeologen Markus Lindholm på Ålands Landskapsstyrelse kommer att ansvara för konserveringen av föremålet.

Välkommna att besöka Ålands Sjöfartsmuseum fr o m 12 dec då utställningen om Den tremastade järnbarken PLUS som mötte sitt öde lucianatten 1933.Relaterade artiklar
Klockrent fynd på Åland

Taggar:  Vrakfynd
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2003-11-30
Vrakseminarium på Sjöhistoriska Muséet i Stockholm
Det hela började för mer än två år sedan när jag tog kontakt med Björn Varenius på Sjöhistoriska Muséet i Stockholm efter en artikel i tidningen om misstänkt ..»
2003-11-28
Ny tryckkammare på karolinska
Byggandet av en ny tryckkammare vid Karolinska sjukhuset inleds redan 2004, istället för år 2005. Det är ett av resultaten av de protester som följt på ..»
2003-11-19
Klockrent fynd på Åland
Under ett träningsdyk i fredags gjorde Ville Lundqvist och kollegan Christian Husell ett fynd av det ovanligare slaget. En bit från vraket "Plus" ..»
2003-11-09
Karolinska sjukhuset stänger tryckkammare
Vid månadsskiftet slutade Karolinska sjukhuset i Stockholm att ta emot medvetslösa patienter till sin tryckkammare. Nu rekommenderar fackförbundet Byggnads ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »