Namn: Lösen:

Alex Dawson har blivit utnämnd till Årets undervattensfotograf

Publicerad den 20 februari 2024  (Läst 1 306 gånger.)

Vinnarbilden. Foto: Alex Dawson
Vinnarbilden. Foto: Alex Dawson

Den svenske superfotografen Alex Dawson, tog i veckan hem priset "Årets Undervattensfotograf" som årligen anordnas av UPY.

På östra Grönland tar de lokala jägarna med sig sin fångst och delar den med varandra. Från en stabil population på över 100 000 vikvalar i Nordatlanten tar jägarna i Tasiilaq vanligtvis mindre än ett dussin. Valen dras upp på stranden under högvatten och många familjer samlas för att skära av skinnet, späcket och köttet vid lågvatten. Nästan all val är förtärd, men skelettet dras tillbaka i havet vid nästa högvatten och resterna kan hittas i grunda vatten där olika marina ryggradslösa djur och fiskar plockar rena benen.

Domarens kommentar: Fotograferad under de tuffaste förhållandena stiger en dykare som håller andan ned under Grönlands istäcke för att vittna om slaktade valar. Den mästerliga kompositionen uppmanar mig att överväga vår inverkan på de stora varelserna på denna planet. Sedan människornas uppgång har vilda djur minskat med 85 %. Idag är bara 4 % av däggdjuren vilda djur, de återstående 96 % är människor och våra boskap. Vårt sätt måste förändras för att hitta en balans med naturen.
Alex Mustard

En mycket fängslande bild redan från början; för mig blev detta större och bättre för varje visning. Dykardräkten och ficklampan ger den en "besökande främling"-känsla, kompositionen flödar utan ansträngning och tar ditt öga på rätt resa för att berätta historien. Toppen av kategorin och nu toppen av trädet. Grattis och det har varit ett nöje att spendera tid med den här bilden.
Peter Rowlands

Se fler vinnare:
https://underwaterphotographeroftheyear.com/
https://www.bbc.com/news/in-pictures-68336119
Taggar:  UV-Foto
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Halcyon presenterar ny Rebreather

2024-02-13
Halcyon presenterar ny Rebreather
På den tyska dykmässan Boot presenterade Halcyon för första gången sin kommande Rebrether som går under namnet Symbios. Enheten är en liten frontmonterad ..»

Forskare har i djuphavet hittat det största korallrevet hittills

2024-01-24
Forskare har i djuphavet hittat det största korallrevet hittills
Forskare har sedan 60-talet vetat att stora korallrev existerar i djuphavet men det är först nyligen man kunnat undersöka och kartlägga dem med hjälp ..»

Fängelse för män som plundrade skeppsvrak i Östersjön – hovrätten skärper straffen

2024-01-12
Fängelse för män som plundrade skeppsvrak i Östersjön – hovrätten skärper straffen
Männen nekar dock till brott och domen överklagades. Nu skärper hovrätten tingsrättens dom till fängelse för tre av de inblandade männen. Männens försvarsadvokat ..»

Divesoft Nitrox Analyzer - Superkompakt nitroxanalysator

2024-01-08
Divesoft Nitrox Analyzer - Superkompakt nitroxanalysator
Det Tjeckienbaserade företaget Divesoft, bland annat känt för sina rebreathers, har nu släppt en innovativ, liten smidig nitroxanalysator som fått namnet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »