Namn: Lösen:

Aluminium ska utplåna alger

Publicerad den 29 april 2008  (Läst 2 367 gånger.)

algblomning
algblomning

Vårvärmen ger föraningar om sommarhögtryck. Värme, svaga vindar – och ett Östersjön som domineras av geggiga giftalger.Numera finns en vetenskaplig enighet om orsaken – det finns alltför mycket fosfor i vattnet. Fosforn borde ligga fast, bunden i Östersjöns bottnar. Men övergödningen av havet gör att bottnarna blir syrefria. Det leder till att stora mängder fosfor släpps fria ut i bottenvattnet.

När det fosforrika vattnet förs upp i vattenmassan drar blomningen av giftalger, de så kallade cyanobakterierna, igång.

–Man vill aktivt försöka binda fosforn, inte bara stoppa tillflödet från land, säger Sven Blomqvist, docent i systemekologi vid Stockholms universitet.

Det är väsentligt större mängder fosfor som finns i vattnet, mellan 300000 och 700000 ton, jämfört med vad som tillförs från land, cirka 34500 ton per år.

Sven Blomqvists radikala förslag är att se till att binda fast fosforn vid bottensedimenten igen. Då försvinner stora mängder fosfor från vattnet och algblomningen blir inte lika massiv. Det kan göras på kemisk väg, genom att tillsätta någon kemikalie som fångar in fosforn och håller fast den i en stabil, kemisk förening. En sådan kemikalie är aluminium.

Läs vidare på:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1186627.svdRelaterade artiklar
Giftiga alger täcker östersjön

Taggar:  Östersjön Alger
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Alvarlig dykolycka i Nynäshamn

2008-04-27
Alvarlig dykolycka i Nynäshamn
"Det var under dykning mellan Bedarön och fastlandet som något gick fel för en person vid 13.30-tiden på söndagseftermiddagen. Dykaren togs upp till ytan ..»
2008-04-23
Ingen vill ta emot flytande fartygsvrak
Fartyget skulle skrotas och var belagt med förbud att lämna hamnen. Trots detta tog ägaren skeppet ut på vänern och nu vill ingen hamn ta emot vraket. Se ..»

Pistolfynd på Dalarövraket undersöks

2008-04-23
Pistolfynd på Dalarövraket undersöks
Det var under två veckor i maj förra året som arkeologerna dök vid vraket som upptäcktes 2003 av en grupp dykare från Marina kultursällskapet. Dalarövraket ..»

Världens längsta saltvattendyk

2008-04-22
Världens längsta saltvattendyk
Will Goodman kan nu titulera sig som världsrekordhållare. Han lyckades nämligen med bedriften att stanna 33 timmar under havsytan vilket är ett nytt Guinness ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »