Namn: Lösen:

Amerikanska humrar utanför Smögen

Publicerad den 5 november 2008  (Läst 1 740 gånger.)

Den amerikanska hummern är en annan art än vår europeiska. Man befarar att den kan föra med sig smittsamma sjukdomar. Det finns bland annat en bakteriesjukdom, gaffkemia, som är direkt livsfarlig för europeisk hummer - medan den kan bäras utan symptom av den amerikanska arten.

Därför är det förbjudet att förvara amerikansk hummer så att den kan ta sig ut i svenskt vatten, till exempel från sumpar. Trots det har tre främmande humrar i höst fiskats upp inom ett litet område i Smögen. Två var amerikanska, den tredje är ännu inte artbestämd.

Fiskeriverket kommer att göra en polisanmälan om brott mot reglerna om sumpning. Dessutom utfästs en belöning, 900 kronor per djur, till den som fiskar upp fler amerikanska humrar i området.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netTaggar:  Smögen
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter
2008-11-05
Nya fynd av ammunition i Leksand
DK Masen var i Leksandsälven och dök i söndags. Lars Erik Göstas och Lars Grehn gjorde ett nytt fynd av ammunition. Detta fynd bedöms vara av sådan ..»
2008-11-03
Divers night 2008
I år har också flera länder utanför Norden visat intresse. Det kommer således att hållas Divers Night-arrangemang i Sverige, Norge, Danmark, Finland Estland, ..»
2008-11-02
GUE lanserar "GUE Recreational Diver 1"
Lanseringen ägde rum under GUE:s konferens och 10-årsjubileum i Gainesville, Florida den 31 oktober 2008. GUE Rec 1 är en 8 – 10 dagar lång kurs där GUE:s ..»
2008-10-31
En död i sjödrama
Efter en dramatisk räddningsaktion i det mycket hårda vädret lyckades ytbärgare på sjöräddningens helikopter från Gotland vinscha upp mannen som då legat ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »