Namn: Lösen:

Anders Nyberg vinnare i vrakfototävlingen

Publicerad den 1 december 2011  (Läst 3 730 gånger.)Under vrakfotoseminariet som arrangerades lördag den 19:e november av forskningsinstitutet MARIS och föreningen P2-Svenskt Vrakskydd presenterades vinnarna i uv-fototävlingen "Vrak i bild" som arrangerades i samarbete med Svenska Sportdykarförbundets uv-fotokommitté.

Av 34 inskickade bidrag, togs fem finalister fram av en domargrupp bestående av Marko Wramén, redaktör på tidningen Dyk, Jonna Bergström, naturfotograf med många medaljer från SM, NM och nu senast silver i en kategori på VM i UV-foto och Morten Beier, ägare av resebyrån Tropic Ice Dive, frilansjournalist och UV-fotograf från Danmark.

Bilderna bedömdes i tre kategorier:
1) teknisk,
2) kompositionsmässigt och
3) innehållsmässigt.

De fem finalisterna var:
A - Anders Nyberg "Glömda rummet"
B - Joakim Andersson "V-vraken"
C - Tomas Jansson "Pirates of the Red Sea"
D - Mats Forsberg "Rosalie Moller"
E - Anders Nyberg "Handtaget"

Vinnare utsedd av domarna blev Ander Nyberg med bilden "Det glömda rummet" (se ovan).
Två blev Joakim Andersson med bilden "V-vraken"
Tre och tillika publikens favorit blev Tomas Jansson med bilden "Pirates of the Red Sea"

Anders Nyberg berättar som sin vinnarbild:
Bilden är tagen Augusti 2010 utanför Gotland. Vraket är ännu okänt men är troligtvis en lastångare från tidigt 1900-tal. Det finns flera rum med intresserade detaljer som böcker, vinglas, kristallskålar, kikare, kläder och skor, i ett av de större rummen finns det även ett fint badkar, speglar och tavlor. Varje dyk jag gjort på detta vrak har varit en fantastisk känsla tack vare den otroliga detaljrikedomen som vraket erbjuder, men det är väl tyvärr en tidsfråga innan saker och ting försvinner befarar jag och det känns otroligt tråkigt att påminnas om att det man får se under dyken kommer att vara ett minne blått!

Se samtliga bidrag på http://www.vrakskydd.se

Det var andra gången tävlingen anordnades, och intresset var denna gång större och konkurrensen mycket hårdare. De inskickade bidragen har över lag hållit en mycket god kvalité.
Det har i år även kommit in bidrag från fotografer i grannlandet Norge.Taggar:  Vrak UV-Foto
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2011-11-30
Senaste vrakfynden bidrar till viktig forskning
PRESSRELEASE För det marinarkeologiska institutet på Södertörns högskola, MARIS, och forskarna där, är det nu bråda dagar. 2011 kommer att gå till den ..»

Travelwing Sub Three Zero - En lättvikts BCD från BUDDY

2011-11-23
Travelwing Sub Three Zero - En lättvikts BCD från BUDDY
PRESSRELEASE Den är för närvarande i produktion och kommer att finnas tillgänglig från november 2011. Denna Travelwing Sub Three Zero kommer att kraftigt ..»

H2O Lund  får PADI Green Star Award

2011-11-22
H2O Lund får PADI Green Star Award
Anders Bergman, PADI Course Director och delägare till H2O Lund: ”Vårt företag fortsätter utvecklas. Att väldigt tydlig och konkret ha utarbetat och implementerat ..»

JO-kritik klandrar landskapet för återkallat dyktillstånd

2011-11-18
JO-kritik klandrar landskapet för återkallat dyktillstånd
Riksdagens biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja har fattat det tolv sidor långa beslutet om händelserna inför och under dykningen vid den sovjetiska ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »