Namn: Lösen:

Anemoner under Antarktis istäcke

Publicerad den 19 januari 2014  (Läst 2 467 gånger.)

Det var under försök med en ROV (Remote Operated Vehicle) där förarna ville testa att den fungerade bra på stora djup under packisen på Antarktis som upptäckten gjordes. Prognosen före testkörningen var att isens undersida på 260 m djup skulle vara platt och ointressant, men ROV-operatörerna tyckte att isen såg lite suddig ut. En närmare kontroll visade att det stack ut små tentakler från isen som drogs tillbaka när ROV:en kom nära.
Med improviserade medel samlade man in prover och sug upp några tiotal av de 16-20 mm stora anemonerna efter att man hade bedövat dom med varmvatten för att de inte skulle dra in sig.

Upptäckten publicerades nyligen och trots att slutgiltig identifiering inte gjorts ännu, tror man att det är en ny art man upptäckt och kallar den Edwardsiella andrillae.
Upptäckarna hoppas nu få medel för att göra en ny resa till platsen för att tillsammans med biologer försöka samla in prover och artbestämma fyndet.

Läs mer:
http://news.nationalgeographic.com/news/2014/01/140117-sea-anemone-antarctica-ice-ocean-animals-science
http://newsroom.unl.edu/releases/2014/01/16/ANDRILL+team+discovers+ice-loving+sea+anemones+in+Antarctic
http://en.wikipedia.org/wiki/Edwardsiella_andrillaeTaggar:  Marinbiologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Apeks byter distributör i Sverige

2014-01-02
Apeks byter distributör i Sverige
Från den 1/1 2014 är Ursuk OY ny distributör för Apeks i Sverige. Aqualunggruppen där Apeks ingår har tagit beslutet att deras olika märken ska samlas ..»
2013-12-27
Premiär för dokumentärserien Mission: Save the Oceans
I Mission Save the Ocean berättar Sir Richard Branson och andra eldsjälar om de stora hoten mot livet i världens hav - men också om det trösterika att ..»

Dubbelt svenskt i Nordiska mästerskapen i UV-Foto

2013-12-22
Dubbelt svenskt i Nordiska mästerskapen i UV-Foto
PRESSEMELDING FRA NORGES DYKKEFORBUND God deltagelse Totalt har 39 fotografer sendt inn cirka 500 bilder til konkurransen. Svenskene har klart flest ..»

Flygplan funnet i Vättern efter 76 år

2013-12-12
Flygplan funnet i Vättern efter 76 år
Det var 1937 som en av flygvapnets flygplan av modell S6 (Fokker CV-E) kraschade i södra Vättern efter ett motorhaveri under en stridsövning. De två flygarna ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »