Namn: Lösen:

Artister mot hajslakt

Publicerad den 10 december 2008  (Läst 2 278 gånger.)


Uppropet ”Manifesto for Immediate Worldwide Shark Conservation Actions” har undertecknats av 140 hajspecialister världen över. Där vädjar de till regeringarna att fridlysa hotade hajarter, förbjuda fenslakt, reglera fisket, kontrollera handeln med hajprodukter och investera i hajforskning för att bättre utröna hajbeståndens status.
Man uppskattar att ungefär hälften av världens samlade hajfångster är bifångster vid fiske efter andra arter typ tonfisk och svärdfisk. Det gäller speciellt långrevsfiske på öppna havet. En långrev kan vara 18 till 72 kilometer lång med i genomsnitt 1 500 agnade krokar. Hajkött äts över hela världen. Länder som Italien, Spanien och Kina är de största importörerna.
Enligt uppskattningarna kan antalet fångade hajar överstiga 100 miljoner per år. Under de senaste årtiondena har hajbestånden minskat med mer än 90 procent. I Medelhavet har 50 hajarter rapporterats. Av dem är 13 nära utrotning. Bara en enda art är fridlyst av EU – den stora vithajen.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på:
http://www.dykmag.net/Relaterade artiklar
Månadens stockholmare vill rädda hajarna
Jakt på hajfenor hotar urgamla arter

Taggar:  Hajar
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Flying divers AB i konkurs

2008-12-10
Flying divers AB i konkurs
Företagets bildades 1996 och har under flera år haft problem med sin lönsamhet vilket har resulterat i skuldsaldo och flera betalningsanmärkningar. Butiken ..»

Det blev ett nytt världsrekord!

2008-12-09
Det blev ett nytt världsrekord!
Inte mindre än 2 183 registrerade dykare klev ner under ytan den 4e december i år vilket innebär 324 fler än året innan. Nytt för i år var att fler länder ..»
2008-12-09
Vrak - inte enbart till dykares förnöjelse...
Totalt 16,8 miljoner gick i år till Chalmers av de 399 som Formas delade ut inom hållbar utveckling. Ett av dem handlar om havsmiljö och vraksanering. Ida-Maja ..»
2008-12-08
Finskt-ryskt-holländskt bråk om hittad skatt
De ryska kejserliga rikedomarn som hittats på "Frau Maria" sägs vara den viktigaste undervattensupptäckten någonsin och saknar motstycke både i historiskt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »