Namn: Lösen:

Asfaltsvulkaner i havet

Publicerad den 2 maj 2010  (Läst 2 138 gånger.)


Det var för 2007 som man började undersöka dessa undervattens vulkaner genom dykningar med miniubåten Alvin. Det har nu visat sig att vulkanerna är 30-40 000 år gamla och består av petroleumutsläpp, främst asfalt som byggt upp de höga platåer som man först hittade.. När de var aktiva så läckte stora mängder metangas ut och ödelade området runt vulkanerna som sannolikt blev helt dött. Undersökningarna visar att det fortfarande läcker ut metangas från vulkanerna, men mängderna är idag mycket små.

Vulkanerna ligger på 200 m djup, är höga som 6-våningshus, stora som fotbollsplaner och ligger inom några kilometer från varandra.


Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article769285.ece
http://www.scientificblogging.com/news_articles/asphalt_volcanoes_discovered_santa_barbaras_coast
http://en.wikipedia.org/wiki/Asphalt_volcanoTaggar:  Oceanografi Forskning
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Jättevindturbiner i Nordsjön

2010-05-02
Jättevindturbiner i Nordsjön
Nu är de första jätteturbinerna i den tyska delen av vindkraftparken Alpha Ventus på plats vid Borkum Riff 4 mil utanför ön Borkum på plats. De är nu ..»

Det söndergrävda vraket i Nacka undersökt

2010-05-01
Det söndergrävda vraket i Nacka undersökt
Arkeologer från Sjöhistoriska åkte ut till Boobadet efter att ha kontaktats av arkeologen Jan-Peder Lamm som bor i närheten av Boobadet. Jan-Peder hade ..»

Oljan i Mexikanska Gulfen når kusten

2010-05-01
Oljan i Mexikanska Gulfen når kusten
Läckaget från de trasiga oljeledningarna efter den havererade oljeriggen Deepwater Horizon som sjönk förra torsdagen fortsätter att läcka ut och nådde ..»

Dynamic Positioning System

2010-05-01
Dynamic Positioning System
Volvo Penta och CPAC har tagit fram ett system kallat Dynamic Positioning System som innebär att även små båtar numera kan klara att hålla fasta positioner ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »