Namn: Lösen:

Australiskt krigsfartyg funnet efter 67 år på botten

Publicerad den 17 mars 2008  (Läst 3 504 gånger.)

HMAS Sidney II
HMAS Sidney II

Eter många års sökningar har slutligen denna gåta kunnat lösas.

Den australiska flottans tolthet, HMAS "Sydney", sänktes i Indiska oceanen av det tyska rädfartyget "Kormoran" vars vrak också har lokaliserats tolv sjömil från det australiska fartyget. Det hittades i helgen. När "Sydney" sjönk den 19 november 1941 följde besättningen på 645 man med fartyget till botten.

- I 66 år har nationen undrat var "Sydney" försvann och vad som egentligen hände henne. Nu har vi avslöjat den första delen av mysteriet, nästa är vad som hände henne, sa chefen för Australiens flotta, viceamiral Russ Shalders på måndagen, enligt tidningen The Australian.

"Kormoran" som var utrustad med torpeder och kanoner var maskerad till att likna ett holländskt lastfartyg när det gick till anfall mot det australiska fartyget och träffade det med omkring 50 skott. "Sydney" försökte skjuta tillbaka genom att manövrera mot angriparen men de torpeder som skickades ut missade alla sitt mål. Däremot träffades "Kormoran" av flera skott från "Sydneys" 152 mm kanoner och till slut tvingades tyskarna överge sitt skadade fartyg.

Läs mer på:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=752860
http://www.hmassydney.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/HMAS_Sydney_%281934%29Sten Meyer
Sten Meyer

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Tvingas avslöja vrakposition

2008-03-17
Tvingas avslöja vrakposition
Odyssey förde skatten i land i Gibraltar i fjol. Därifrån flögs den till huvudkontoret i Florida. Spanien misstänker att vraket ligger på spanskt territorialvatten. ..»

Forskare har hittat Sveriges längsta grottsystem under vatten

2008-03-17
Forskare har hittat Sveriges längsta grottsystem under vatten
Dryga tiotalet grottforskare och dykare har sedan förra lördagen gjort ett stort antal nedstigningar via den så kallade Dolinsjön vid Bjurälven, alldeles ..»

Gatumålningar ska locka dykare och mässbesökare

2008-03-13
Gatumålningar ska locka dykare och mässbesökare
Diving Village är en del av Vildmarksmässan och består av en mängd olika utställare inom dykning. För att locka fler besökare ut till mässan i Älvsjö, ..»

Jacques Cousteau in a box

2008-03-06
Jacques Cousteau in a box
Äventyraren och dykaren Jacques Cousteaus resor har tagit honom minst 15 varv runt jorden i den numera legendariska båten Calypso som Jacques Cousteau ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »