Namn: Lösen:

Badewanne Dive Team tävlar om Naturkompaniets miljöpris

Publicerad den 15 februari 2017  (Läst 3 681 gånger.)

Spöknät. Foto: Badewanne
Spöknät. Foto: Badewanne

"Naturbonusen" är friluftsföretaget Naturkompaniets donationsprogram där man stöttar olika miljöprojekt och inför 2017 kommer man nu att dela ut över 1,9 miljoner kronor. Ett av projekten drivs av Badewanne Dive Team, som med sitt initiativ vill rensa östersjön från spöknät.

Motivering
Östersjön är ett utsatt innehav, där miljögifter och intensivt fiske har påverkat ekosystemet mycket. Mängden fiskeredskap som under 1900-talet gått förlorat är enorm: varje år försvinner cirka 10.000 nät i Östersjön. Många vrak i våra farvatten är insnärjda i nät, sk. spöknät. Dessa nät fångar fisk, säl och fågel dygnet runt, året om.

Djuren går en mycket plågsam död till mötes. Att avlägsna nät från vraken kan göra stor och permanent skillnad för djur och även människor. Näten är en stor riskfaktor för dykare, och att få bort dessa på våra mest välbesökta vrak skulle öka säkerheten. Att manuellt avlägsna nät från vrak är resurskrävande och kräver rätt kunskap, verktyg och erfarenhet.

Badewanne vill sätta upp en säker metod för att avlägsna spöknät och sprida denna kunskap för att vägleda andra till liknande initiativ. Inledningsvis kommer vi att ta bort trål från vraken S/S Skagul, S/S Johannes Russ och Isbjörn vid Hävringe, utanför Oxelösund. Vraket efter ångfartyget Skagul ligger på mellan 40 och 55m djup och är insnärjt i en komplett trål. I trålen sitter idag minst 10 sälar och fisk. Denna trål har funnits på vraket i uppskattningsvis 30-40 år och skördar fortfarande dagligen nya offer.
Trålfisket i området pågår inte längre och att avlägsna trål från vraken skulle permanent lösa problemet. Projektet kommer att expanderas allt eftersom. På andra sidan Östersjön, vid Finland och Estland, är problemet med spöknät ännu större.

Varje år skänker Naturkompaniet pengar till projekt för miljön och friluftslivet, via sin satsning Naturbonusen. I år har vi möjlighet att ta del av dessa pengar och därmed göra en storsatsning på våra vrak. Stötta oss i kampen mot spöknäten! Rösta på Badewanne i Naturbonusen 2017!


Rösta här:
https://sv.surveymonkey.com/r/W88SNWC
Relaterade artiklar
Yrkesfiskare har plockat 5.5 ton spöknät ur Östersjön

Taggar:  Spöknät Miljö Badewanne
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Anders Nyberg, en av segrarna i World ShootOut

2017-01-30
Anders Nyberg, en av segrarna i World ShootOut
Tävlingen pågick mellan 1 januari till den 1 november 2016, dvs. bilderna fick endast vara tagna under denna period. Deltagarna måste fotografera i RAW ..»

Vrakfotoseminarium lör 4/2

2017-01-28
Vrakfotoseminarium lör 4/2
För sjunde gången arrangeras vrakfotoseminariet, en årlig träffpunkt för personer intresserade av undervattensfotografi med vrak som motiv. Tillställningen ..»

HEAT-O - Nytt dykvärmesystem på Kickstarter

2017-01-18
HEAT-O - Nytt dykvärmesystem på Kickstarter
Är du en av de dykare som lider av kylan under frostiga dyk? Då kanske denna nya uppfinning kan vara någonting för dig. HEAT-O är en ny typ av bärbart ..»
2017-01-17
Dykare omkom i Ojamo gruva
Gruvan var vid olyckstillfället täckt av is och för tillfället finns inga offentliga uppgifter kring vad som orsakade olyckan. Räddningstjänsten var snabbt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »