Namn: Lösen:

Båtkörkort - nyhet från 2011?

Publicerad den 6 april 2008  (Läst 2 177 gånger.)

Bildkälla: www.folkuniversitetet.se
Bildkälla: www.folkuniversitetet.se

Frågan om ett speciellt körkort för fritidsbåtar har diskuterats länge men under fredagen kunde alltså SVT:s Rapport avslöja att ett förslag är färdigt. Propositionen kommer med största sannolikhet under hösten.

– Orsaken är att vi ser ett ökat tryck vid våra kuster. Det är fler, större och snabbare båtar. Och ett båtkörkort i någon form är någonting som kustbevakning och sjöpolis brukar förorda varje sommar när det kör ihop sig i skärgården, säger Åsa Torstensson.

Idén är med andra ord gammal. Då är formen i förslaget mer anmärkningsvärd. Det blir nämligen tre klasser på körkortet, uppdelat efter storlek, fart och ålder på föraren.

Klass 1. 15-årsgräns och obligatoriskt behörighetsbevis för fritidsbåtar vars skrov är längre än tio meter, eller som kan köra fortare än 15 knop.

Klass 2. Behörighetsbevis för fritidsskepp krävs för båtar som är minst tolv meter långa och fyra meter breda. Det motsvarar dagens kustskepparexamen. Även här måste man vara 15 år.

Klass 3. För båtar som går i minst 30 knop krävs obligatoriskt behörighetsbevis för fritidsfartyg för hög hastighet. Du måste också vara 18 år.

– Sjöfartsverket blir den godkännande myndigheten. Och mycket av de kompetenser som behövs finns ju där redan i dag, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Innehav av behörighetsbevis ska krävas från den 1 april 2011 och det faller på polisen och Kustbevakningen att se till att de nya reglerna efterlevs.

Men Tomas Eriksson, gruppchef på sjöpolisen i Stockholm, ser inte det som något problem. Tvärtom.

– Många av dem som kommer ut i skärgården på somrarna är ovana och även om de allra flesta sköter sig så har vi alltid haft uppfattningen att mer utbildning är någonting odelat positivt, säger han.

Se hela artikeln på:
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1097465.svdStella Marklund
Stella Marklund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Oxygéne Hurghada byter lokaler

2008-04-05
Oxygéne Hurghada byter lokaler
Från och med April 2008 kommer Oxygéne Hurghada att byta lokaler och kommer framöver att finnas på det femstjärniga hotellet "Hilton plaza". Det nya läget ..»

Ny klätterfisk gäckar forskare

2008-04-04
Ny klätterfisk gäckar forskare
Den nyupptäckta fisken, som har benliknande fenor, platt ansikte och ögon som tittar framåt, hittades i vattnen utanför den indonesiska ön Ambon. Iktyologen ..»

Sälinvasion i Umeå

2008-04-03
Sälinvasion i Umeå
Nej, de tre sälkutarna på vift är inget aprilskämt. - Det är mycket is ute och det var dimmigt i morse. På något sätt har de kommit ifrån sin mor, säger ..»

Plasma kan ta över efter HID och LED- lampor

2008-04-02
Plasma kan ta över efter HID och LED- lampor
Kalifornienföretaget Luxim har utvecklat en minimal glödlampa, stor som en godiskaramell, som drar 250 watt men lyser som en 400 watts lysdiod. Det rapporterar ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »