Namn: Lösen:

1,3 kilometer grotta karterad i Bjurälven

Publicerad den 6 april 2014  (Läst 4 492 gånger.)

Deltagare under 2014 års expedition
Deltagare under 2014 års expedition

PRESSRELEASE

Vad finns bortom nästa krök?
Under vecka 13, 2014 har Sveriges Speleologförbunds Expedition Bjurälven genomför dess årliga utforskning av en av Sveriges längsta grottor som är näst intill helt vattenfylld och Sveriges längsta vattenfyllda grottsystem. Bjurälven är belägen i den Jämtländska vildmarkens nordvästra hörn. Långt från närmaste bilväg bygger expeditionen upp sitt veckolånga basläger i Bjurälvsdalens brännpunkt, Dolinsjön. Härifrån utgår all dykning i kringliggande grottor samt den stora utforskningen i den idag kilometerlånga grottan.

Inför årets expedition ställdes dykarna mot en ny utmaning, att utforska vattenfyllda gångar bortom den 100 meter långa torra grottgång som upptäckte under föregående expedition, 2013. Då upptäcktes en av Sveriges högsta grottsalar, Regnsalen och den behövde grottforskarna passera för att ta sig vidare till en vattenfyllda gång som kommer ta dykarna vidare in i grottans labyrint.

Efter ett antal förberedande dyk där det placerades ut säkerhetsflaskor och annan utrustning som skulle behövas under den inre utforskningen var det sedan dags för att genomföra den inplanerade vidareutforskningen av de inre delarna av grottan.

Två försök gjordes under veckan, den första tog dykarna ner i den tidigare kända vattenfyllda grottgång. Efter ca 40 meter under ytan kunde dykarna ställa sig upp i ytterligare en, för vintern, torrlagd grottgång. Dykarna utforskar den nyfunna grottgången och efter ca 100 meter forsätter gången ner under ytan. Dykarna återvänder då till de väntande supportdykarna i Regnsalen.
När andra försöket genomfördes tog dykarna med sig pejlutrustning för att med hög precision pejla grottgångarnas position på ytan. Ut över det transporterades även extra dykutrustning för att kunna utforska vad som dolde sig bortom den nyfunna vattenspegeln. Vad dykarna där upptäcker var något de drömt om sedan första dyket 2008.

Efter årets utforskning har expeditionen förlängt grottan till över 1300m.
Expeditionen vill passa på att tacka Sponsorerna NO GRAVITY och URSUK för deras generösa stöd.

Dykare som genomför expeditionen:
Johan Utas, Funäsdalen Expeditionsledare
Markus Nord, Västervik
Stefan Barth, Göteborg
David Thor, Bergen (Norge)
Petter Johanson, Norrtälje
Micke Tilja, Stockholm
Per Sandberg, Upplands-Bro
Dmitri Gorski, Bergen (Norge)
Oscar Svensson, Göterborg
Andreas Johansson, Göteborg
Amanda Lindberg, Göteborg
Alexandra Åkerholm, Järna
John Bohman, Järna
Bo Lenander, Västerås
Mats Fröjdenlund, Valbo
Kristian Lyberg, Stockholm
Leif Sigvardsson, Nyköping
Marcus Palmqvist, UndersåkerRelaterade artiklar
Expedition Bjurälven 2014 har startat

Taggar:  Grottdykning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2014-03-27
Omkomna dykarna i Plura hämtade
Det är ett finskt dykteam som hämtat upp sina omkomna kamrater. De två förolyckade är nu placerade i grottan så att räddningspersonal kan nå dem. Dykarna ..»

Expedition Bjurälven 2014 har startat

2014-03-22
Expedition Bjurälven 2014 har startat
Sedan 2007 har det årligen, med undantag för 2012, anordnats en dykexpedition i Bjurälven, Jämtland, där en grupp dykare från Sveriges Speleologförbund ..»

Inget åtal mot inbrottstjuvar vid Äventyrsgruvan

2014-03-19
Inget åtal mot inbrottstjuvar vid Äventyrsgruvan
Äventyrsgruvan har vid flera tillfällen varit utsatt för skadegörelse och inbrott. Senast i Januari i år då personal från gruvan kunde ertappa tre inbrottstjuvar ..»

Tusen besökare på dykmässans första dag

2014-03-15
Tusen besökare på dykmässans första dag
Det var en nervös väntan innan dörrarna öppnades för besökarna till den första renodlade dykmässan i Stockholm på 16 år och frågan var om budskapet gått ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »