Namn: Lösen:

bläckfiskar attackerar dykare i San Diego

Publicerad den 17 juli 2009  (Läst 3 054 gånger.)

De tusentals bläckfiskarna dök upp i vattnet och på stranden i San Diego tidigare i veckan, skriver AP.

De närmare en och en halv meter långa köttätande bläckfiskarna har rakbladsvassa näbbar och tandade tentakler och lever normalt på mycket större djup än den långgrunda sandstranden kan erbjuda.

Men där svärmar de nu runt och ger en och annan dykare en obehaglig överraskning. Enligt berättelser från de som haft närkontakt med havsmonstren drar de sig inte från att låta sina vassa tentakler gripa dag i cyklop och annan utrustning, uppger AP.

Samtidigt som de rymdvarelseliknande bestarna utan problem jagar upp även de mest erfarna dykarna på land, har djurens närvaro skapat en skräckblandad förtjusning hos andra dykare som slits mellan den personliga säkerheten och möjligheten att en gång i livet få simma bland djuhavsjättarna.

Det hör inte till ovanligheterna att dykare i vattnen utanför Mexico lockar undan djuren med beten, eller använder ringbrynjor för att undvika att få pisk av tentaklerna.

– Jag skulle aldrig bada i de vattnen av samma anledning som att jag inte skulle gå rakt in i en flock lejon på Serengeti, säger dykaren Mike Bear till AP som planerar att hålla sig på land tills djuren gett sig av.

Det finns dock de som trots risken tagit chansen att ta en närmare till på djuren i vattnet utanför San Diego.

För AP berättar dykaren Shandra Magill om hur ett tiotal bläckfiskar med pigga ögon cirkulerade runt hennes dykargrupp. Med försiktiga klapp och knackningar nuddade de dykarna innan de till slut gav sig av.

Nästa natt var dock annorlunda. En jättelik bläckfisk som smugit sig upp bakom Shandra Magill överraskade plötsligt genom att ta tag i hennes armar och dra med henne i vattnet. Samtidigt slog djuret av inflatorslangen och hennes lampa.

När hon till slut kom loss visste hon inte vad som var upp och hon kunde inte hitta slangen som skulle hjälpa henne hålla sig flytande. Sen försvann bläckfisken.

– Jag sparkade som en galning. Det första man tänker är: Jag vet inte om jag kommer att överleva det här. Om den där bläckfisken velat skada mig hade den kunnat göra det, säger Shandra Magill till AP.

Bläckfiskarten kallas Humboldt (Dosidicus gigas) och lever egentligen i de djupa vattnen utanför Mexikos och Centralamerikas västkust. Där har de gjort sig kända för att gå till attack mot människor och har på grund av sin roströda färg och aggressiva beteende fått smeknamnet "red devils", röda djävlar.

Forskarna har inget bra svar på varför djuphavsbläckfisken plötsligt dyker upp längs Kaliforniens kust, men menar att det är oroande.

De senaste åren har ett mindre antal synts till från Kalifornien och ända upp till Alaska, en anmärkningsvärd upptäckt som kan bero på allt ifrån global uppvärmning till brist på mat eller en rejäl rubbning i ekosystemet. Att de kommit in på grunt vatten kan bero på att de jagat byten eller helt enkelt navigerat fel och blivit förvirrade.

Även 2005 spolades stora mängder bläckfisk upp längs kusten utanför San Diego. Sammanlagt forslades då 12 ton döende och döda bläckfiskar från stränderna.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3221153.svdHenrik Bolivar Möller
Henrik Bolivar Möller

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2009-07-11
Dykolycka vid Ornö
En av dem var en kvinna född 85, den andre personen vet vi ingenting om i nuläget. Kvinnan var vid medvetande när hon kom upp till ytan, säger Cecilia ..»

CBM blir distributör för Sublest, blyfria vikter

2009-07-07
CBM blir distributör för Sublest, blyfria vikter
PRESSRELEASE Vi har glädjen meddela att CBM Produkter AB blivit tilldelade Norden Agenturen för Sublest, ett Franskt företag som tillverkar blyfria vikter. ..»
2009-07-05
Tillbud vid gruvdykning i Långban
Vid dykning i ett gruvhål i Långbans gruvby tappade man kontakten med en dykare. Vid räddningstjänstens framkomst fick dessa reda på att dykaren hade ..»

Poseidon återkallar scrubber till Discovery Rebreather

2009-07-02
Poseidon återkallar scrubber till Discovery Rebreather
Viktig information från Poseidon. Detta innebär att ni INTE skall dyka med någon förpackad scrubber, oavsett tillverkningsbatch. För mer information, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »