Bli marin faunaväktare
Publicerad den 25 juni 2018 (Läst 3 305 gånger.)
Är du dykare och vill du hjälpa oss att förbättra kunskapen om marina djurarter i Sverige? Då kan du bli marin faunaväktare! Under 2018 startar vi ideell uppföljning av marina arter genom att övervaka sjöstjärnor och kräfdjur. Uppföljningen är en fortsättning av pilotstudien som genomfördes under 2017
Marint faunaväkteri
Pilotstudie 2017
Under 2017 tog fyra dykare på sig uppgiften att försöka observera arterna ovan och rapportera till oss. Allt data har rapporterats till Artportalen och en sammanställning visar att 125 fynd av levererades av dessa fyra dykare! Foton och ytterligare information om t ex övergivna hummertinor och döda bottenpartier kom också in i Artportalen. En liten satsning med ett fåtal positiva dykare gav en tydlig ökning av kvalitativa data, framförallt om vanliga arter med biotopdata.
Marint faunaväkteri 2018
Under 2018 utvecklar vi pilotstudien och startar uppföljning av marina arter. Vi har valt 12 arter sjöstjärnor och 15 arter/taxa kräftdjur. Urvalet av arterna baseras på följande kriterier: arterna lever på dykdjup, är tillräckligt stora för att synas, är möjliga att artbestämma utifrån informationsmaterialet och är av intresse ur något naturvårdsperspektiv (t.ex. vanlig x ovanlig, indikatorart, dåligt känd m.fl.). Vi har tagit fram foldrar för båda grupper som vi skickar ut till alla intresserade.
Ladda ner broschyr om sjöstjärnor och kräftdjur som övervakas här:
https://www.artdatabanken.se/hjalpa-till/faunavakteri/marint-faunavakteri/
Förutom observationer av arter vill vi också gärna få en kort information om miljön, dykdjup, temperatur m.fl. All information som vi är intresserade av finns på framtagna krysslistor som delas ut till dykare.
Bli marin faunaväktare
Hör av dig till oss om du är intresserad av att hjälpa oss att förbättra kunskap om marina arter. Vi skickar all instruktion och tryckt material till dig. Tillsammans kan vi skapa bättre kunskapsunderlag om livet under ytan!
Kontakt
Pavel Bína, SLU ArtDatabanken, e-post pavel.bina@slu.se, tel. 018-67 34 06
Taggar: Marinbiologi

2018-05-09
Demodag i Vagnhärad 26e maj!
Under dagen kommer det att finnas utrustning att testa från Agir, JJ rebreathers, Sitech och Ursuit enligt nedan:
Agir
Plattor, vingar, lampor, spools ..»