Namn: Lösen:

Boo-vraket från tidigt 1700-tal

Publicerad den 1 juni 2010  (Läst 3 317 gånger.)


Lilla: Admiral Bagge. <br>Stora: Brygglämningen från 1500-talet.
Lilla: Admiral Bagge.
Stora: Brygglämningen från 1500-talet.

Det vrak som i samband med muddringar av Boo badplats i april grävdes fram, har nu daterats till att ha varit avverkat 1682 i norra Sverige eller Finland, och man tror att det hamnar som vrak på platsen under tidigt 1700-tal efter att ha reparerats ett flertal gånger. Fartyget har varit minst 12x4 m stort.
1719 var platsen slagfält då ryssarna försökte nå Stockholm via Baggenstäket, och man tror att de gick iland på denna plats. Det gör det möjligt att vraket kan ha samband med detta slag, även om det inte med säkerhet kan fastställas. Däremot så var Nicodemus Tessin den yngre markägare på platsen när vraket sjönk. Tessin ritande var arkitekt och ritande bland annat Stockholms slott.

I samband med muddringen, så fick man även fram en gammal brygga som som nu har daterats till 1575, en tid då amiral Jakob Bagge var markägare. Bagge gjorde karriär både till sjöss och till land med början under Gustav Vasas tid och fortsatte under kungarna Erik XIV samt Johan III, och var bland annat med och slog ner Dackeupproret.Läs mer:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sjoehistoriska-museet/pressrelease/view/foerstoerda-fynden-vid-boobadet-kopplas-till-historiska-kaendisar-och-rysshaerjning-417611?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressreleaseDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Gammalt vrak i Nacka grävdes sönder

Taggar:  Vrakfynd Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

SI TECH får ny ägare

2010-05-31
SI TECH får ny ägare
PRESSRELEASE SI TECH har under senaste åren arbetat med att bygga för framtiden. För att trygga framtiden för våra partners, anställda, vänner och kunder ..»
2010-05-27
Dyk säkert i sommar
PRESSMEDDELANDE För att göra sporten säkrare har Konsumentverket under en treårsperiod arbetat med ett projekt som syftar till att förebygga dykolyckor ..»

Messerschmitt Bf 109 bärgad

2010-05-24
Messerschmitt Bf 109 bärgad
Det var i februari 1943 som Günther Seraphim flög sin Messerschmitt Bf 109 över Røros och fick motorproblem. Den tyske stridspiloten var på spaningsuppdrag ..»

Tidningen DYK på egna ben

2010-05-21
Tidningen DYK på egna ben
De senaste tio åren har DYK ingått i det engelska förlaget Underwater Publications som bland annat ger ut tidningen Diver. Under denna period har DYK ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »